bezár
 

irodalom

2012. 09. 10.
Átadták a Quasimodo-emlékdíjat
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Salvatore Quasimodo Költőverseny szellemi kísérlet, szellemi párbaj, amely nemcsak a baráti együttlétet hozza magával, hanem a találkozás örömén túl újabb nagyszerű művek megszületésére sarkallja a résztvevőket – mondta L. Simon László kultúráért felelős államtitkár a verseny díjkiosztó gáláján szombaton Balatonfüreden.
Franco Cajani olasz költő, művészettörténész, az emlékdíj alapítója idézte fel az idén 20 éves verseny létrehozásának körülményeit. A balatonfüredi önkormányzat, illetve az általa létrehozott Quasimodo Alapítvány emlékdíjat alapított a Nobel-díjas olasz költő emlékére, aki 1961-ben töltötte gyógyulási idejét Balatonfüreden, és fát ültetett a Tagore-sétányon. A versenyt évente hirdetik meg a magyar nyelven író költők számára, idén több mint kétszázan neveztek. Az emlék-, valamint a különdíjas verseket olasz nyelvre is lefordítják; 1995 óta a Magyarországi Olasz Kultúrintézet is támogatja a rendezvényt.

A Quasimodo-emlékdíjat idén Tatár Sándor nyerte Anyámnak című versével; Gyukics Gábor az Elhatározás kezdete és Neogrády Antal Százados történet című költeménye különdíjat kapott. 

Oklevélben részesült 11 szerző: Zsávolya Zoltán, Sztanó László, Pósa Zoltán, Payer Imre, Lázár Balázs, Lanczkor Gábor, Báger Gusztáv , Farkas Welmann Endre, Filip Tamás, Csontos János és
Ughy Szabina.

A Balaton természeti és kulturális értékeinek, valamint a térség mai állapotának, sajátosságainak, gondjainak méltó irodalmi bemutatásáét járó Bertha Bulcsu Emlékdíjat idén Baán Tibor költő, író, Demes Tamás költő, közíró, egyetemi tanár, Kontra Ferenc író, az újvidéki Magyar Szó főszerkesztő-helyettese, Lehoczky Ági költő, műfordító, valamint Szikora József író, a Magyar Katolikus Rádió közéleti szerkesztőségvezetője vehette át.

A díjátadó közönsége

prae.hu

Gyukics Gábor

Neogrády Antal

Tatár Sándor

Tomaso Kemeny

Ughy Szabina


Fotók: Szőcs Petra

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kemény Lili Nem című kötetéről a miskolci bemutatón Moklovsky Rékával beszélgetett
Mi köze mindehhez Nádas Péternek?
Kovács Dominik és Kovács Viktor Lesz majd minden című regényéről

Más művészeti ágakról

art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
Az Elérhetetlen című kötet bemutatójáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés