bezár
 

art&design

2012. 09. 06.
Már látható az ARC plakátkiállítás
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Már állnak a 12. ARC kiállítás plakátjai Budapesten az Ötvenhatosok terén. Bár a hivatalos megnyitó csak pénteken lesz, már csütörtök délután is sokan voltak kíváncsiak a tavaly ugyan elmaradt, de idén régi hagyományaival visszatérő kiállításra.

prae.hu

 A 12. ARC kiállítás idei cím és ihletadó mottója a magyar Himnusz második sora: "... Jó kedvvel, bőséggel...". A szervezők a pályázat kiírásakor arra voltak kíváncsiak, hogy milyen tartalom férhet bele ebbe a három szóba, milyen új jelentéstartalommal ruházható fel az ismert sor.

    A szervezők - ahogyan korábban is - szabad kezet adtak az alkotóknak, hogyan használják a szavakat, hiszen a pályázat elsősorban a véleménynyilvánítás szabadságát kínálta fel a művészi eszközökön keresztül. Ehhez mérten számos ironikus, szkeptikus és erős társadalomkritikai mű született, de akadt közöttük néhány szomorú és csalódott alkotás is.

Több munkán visszatérő elem az Erzsébet-utalvány, az elmúlt évek nagy katasztrófái és az ország vezető politikusai. Az idei különlegesség Dömötör László költő performansza, aki az általa tervezett Számla-adó című plakát előtt ül és számlát ad számlaadói tevékenységéről.

     A 12. ARC főtámogatója az ELMŰ-ÉMÁSZ áramszolgáltató csoport, így az idei ARC+ témát az energiacég szolgáltatja Magyar spiritusz címmel. Az ARC+ pályázóinak óriásplakáton vagy hirdetőoszlopon kellett bebizonyítaniuk, mennyire igaz az, hogy "találékony nemzet" a magyar.

A plakát szereplőjének olyan embernek kellett lennie, aki bár nem tett szert világraszóló hírnévre, egyedülálló megoldást eszelt ki valamely problémára. A főhősök lehettek egyszerű, hétköznapi emberek, akik nem világmegváltó céllal, pusztán a maguk kedvére, környezetük életének megkönnyítésére alkottak vagy teljes odaadással éltek hivatásuknak, amely egyedülálló megoldásokhoz vezette őket.

Az ARC+ tárlaton a főhős a rá jellemző tevékenység közben vagy találmányával együtt szerepel a plakátokon.

    A pályázat nyerteseit pénteken 11 órakor hirdetik ki. A HAUG (Hungarian Adobe Users Group) különdíját a 12. ARC zsűrije annak az alkotónak ítéli oda, aki a legkreatívabb, leginnovatívabb módon alkalmazza a digitális grafikai és tipográfiai megoldásokat versenyművén.

    A pályázat kiírói egyébként kibővítették a korhatárt, idén már 14 éves kortól lehetett pályázni a kiállításra. A plakátok szeptember 23-ig láthatók az Ötvenhatosok terén.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban
art&design

Eperjesi Ágnes és Várnagy Tibor: TAVATE: lebegés című tárlata az acb Galériában
Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés