bezár
 

irodalom

2012. 09. 06.
Móricz Zsigmondra emlékeznek Pócsmegyeren
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Móricz Zsigmond halálának 70. évfordulója alkalmából szombaton ünnepi megemlékezést tartanak a dunakanyari Pócsmegyeren, ahol díszpolgári címet adományoznak az írónak.

prae.hu

 Borzsák Enikő, a szervezőbizottság tagja az MTI-nek elmondta: az író az egykor Leányfaluhoz tartózó Pócsmegyer református gyülekezetének tagjaként látogatta a település templomát, ahol a presbiterek padjában volt számára hely fenntartva, édesanyja, Pallagi Erzsébet pedig a pócsmegyeri református temetőben nyugszik. 

    A sír megkoszorúzása után Szabó István, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke hirdet igét ünnepi istentisztelet keretében, az emlékezés részeként pedig kiállítás nyílik Móricz Zsigmondról a templom közelében található önkormányzati kiállítóhelyen. 

    Az időszaki tárlaton többek között a református egyháztól és a családtól kapott dokumentumokat állítják ki, gazdag képanyaggal illusztrálva Móricz leányfalui tartózkodásának idejét. A kiállításon külön egységben idézik meg a ’30-as évek időszakát, korabeli enteriőrrel.

    A település az évforduló alkalmából posztumusz díszpolgári címet adományoz az írónak, az oklevelet Németh Miklós polgármester adja át szombaton a család képviseletében jelenlévő Kolos Virágnak, Simon Balázsnak, valamint Móricz Imrének.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Bemutatták Szvoren Edina Kérődző Kronosz című könyvét
irodalom

Tóth Júlia Éva volt a Kötetlenül sorozat vendége
Horváth Iván (1948-2024)
Kilenc szabad növény és Boszorkányok nyara – Recenzió Sánta Miriám és Sárkány Tímea 2023-as köteteiről

Más művészeti ágakról

Lichter Péter: Frankenstein eksztázisa – A found footage filmek és videóesszék formavilága
Platon Karataev: Napkötöző
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés