bezár
 

art&design

2012. 09. 06.
Nyitott Műhely Galériák - Nógrádi kézművesek bemutatkozása
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Szeptemberben és októberben hét Nógrád megyei településen zajlik a Nyitott Műhely Galériák program, amelynek keretében kézművesek műhelyeibe tekinthetnek be a látogatók, de nem marad el a hagyományos ételek kóstolója sem.

prae.hu

 Varga Nóra, a varsányi önkormányzat civil referense az MTI-nek elmondta: a varsányi székhelyű Nógrád Megyei Kézműves Műhely Egyesület szervezi a programsorozatot azzal a céllal, hogy szűkebb és tágabb környezetükben összehozza a kézműves mestereket, bemutatkozási és piaci lehetőséget biztosítson számukra, a távolabbról jött vendégeket pedig megismertesse a palóc hagyományokkal, népi mesterségekkel.

    Szombaton a varsányi Kézművesportán nyitják meg a programsorozatot, ahol az egyesület mestereit és alkotásait mutatják be, így a kovácsmesterséget, a csuhékészítést, a bőrözést és a tojáspatkolást. A bemutatókba bevonják az érdeklődőket. Másnap Kanyó Balázs fafaragó mester műhelyét nyitják meg a látogatók előtt Nógrádsipeken. A mester munkái között vannak domborműves ajtók, kopjafák, keresztek, puskatusok, nyílpuskák.

    Szeptember 15-én Terényben mutatkoznak be a balassagyarmati kistérség kézművesei, az érdeklődők itt a mézeskalács készítés fortélyaival is megismerkedhetnek.

    Szécsényben folytatódik a program 22-én az ötven éve működő Palóc Népművészeti és Háziipari Szövetkezetnél, ahol máig hagyományos kézi szövéssel, csévéléssel, a század elejéről származó felvetőgéppel készítik a palóc szőtteseket.

    Október 6-án már Nógrádkövesd a helyszín, a textiltervező Káli Betty mutatja be műhelyében az írásos hímzést díszpárnákon, kárpitokon vagy női táskákon. Drégelypalánkon 13-án bőrös, keramikus, csuhés, fazekas, csipkekészítő és mézeskalácsos munkákba vonják be a kíváncsiakat, a zárónapon, 21-én Kiss Tünde kézműves mutatkozik be a világörökségi Hollókőn.

    A Nyitott Műhely Galériák sorozat minden napján az adott vidékre jellemző hagyományos ételek kóstolóját is megtartják a településeken.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

A Budapesti Fotófesztivál Női fókusz című kiállításáról
(Súlyosan elfogult vélemény)
art&design

Megnyitószöveg KristofLab Still Life című kiállításához
Lugosi LUGO László utánkövetése – elhangzott az emléktábla avatásán

Más művészeti ágakról

Renaud-Delage: Gru 4
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés