bezár
 

film

2008. 09. 18.
Közép-Európa-Hollywood Workshop, Zitkovszky Béla-megemlékezés
Szakmai programok a CineFesten
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Közép-Európa-Hollywood Workshop, Zitkovszky Béla-megemlékezés A miskolci Művészetek Házában szerdán, szeptember 17-én szép sikerrel zajlott Báron György és Muszatics Péter vezetésével a Közép-Európa és Hollywood kapcsolatát elemző workshop.

A résztvevők - többek között - arra keresték a választ, hogy mi lehetett az amerikai mozi magyar származású létrehozóinak titka. A viták és beszélgetések során számos, kevésbé ismert, érdekes filmtörténeti részlet hangzott el, a programban szerepelt Sólyom András és Báron György 2002-es, a legendás film noir rendezőről, André de Tothról készült portréfilmje is.

Közép-Európa-Hollywood Workshop - Hirsch Tibor, Kolozsi László, Báron GyörgyA workshop után még mindig a filmtörténet nagyjai előtt tisztelgett a fiatal filmesek fesztiválja: az első magyar játékfilm, A táncz alkotójának, a miskolci fényképész Zitkovszky Bélának fotóiból nyílt kiállítás a gyönyörű Herman Ottó Múzeum Papszer utcai kiállítóterében az Avasalján. A megnyitón Báron György és - a Közös Nevező Társulás képviseletében - Nánási Zsolt mondott beszédet, majd a Zitkovszy Béla fotó- és mozgóképes hagyatékát tartalmazó DVD-t megőrzésre átadta Dr. Veres László megyei múzeumigazgatónak és Némedi Varga Zoltán intézményvezetőnek.

Utána, este nyolctól az érdeklődők Zombori Katalin és Kőháti Zsolt A mozgás halandó bája című érdekes, az első magyar némafilmeket is magába foglaló multimédiás előadását, továbbá Dombrovszky Linda és Lakos Nóra 2008-ban készített, A tánczot modern eszközökkel felidéző Hommage á Zitkovszky cimű rövidfilmjét nézhették meg.

CINEFEST MISKOLC
2008. szeptember 14-21.
www.cinefest.hu

prae.hu

nyomtat

Szerzők

-- Forgács Nóra Kinga --


További írások a rovatból

Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
George Miller: Furiosa – Történet a Mad Maxből
Dev Patel: A Majomember
Jeanne Herry: Az arcuk mindig előttem lesz

Más művészeti ágakról

Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés