bezár
 

zene

2012. 09. 05.
Csonka András: önálló művészeti arculatot szeretnénk adni a Zeneakadémiának
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Távozik Csonka András, a Művészetek Palotája produkciós vezérigazgató-helyettese posztjáról, miután a Zeneakadémia, azaz a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem (LFZE) szenátusának szerdai döntése alapján elnyerte az oktatási intézmény kulturális igazgatói munkakörére kiírt pályázatot.

prae.hu

"Önálló művészeti arculatot szeretnénk adni a Zeneakadémiának. A 2013 őszén, Liszt Ferenc születésnapjához közeli időpontban megnyíló Liszt Ferenc téri épület korábban csak az oktatási célokat szolgálta, és befogadott rendezvényeket" - mondta el az MTI-nek Csonka András a Művészetek Palotája október elején leköszönő vezérigazgató helyettese. 

    "Ahogy a pályázatomban is megírtam, a Zeneakadémia nagytermének és az egyetemnek a hagyományai adják az elképzeléseim egyik pillérét, a másik az innováció, ez a mai Zeneakadémia küldetése, hiszen új és új tehetségeket bocsájt ki." - mutatott rá Csonka András. 

    Az értesülések szerint az előkészítés finisében van a Concerto Budapest, mint rezidens zenekar integrálása az egyetembe, ha ennek anyagi forrásai is meglesznek 2013-ra, Csonka terveit ez megkönnyíti a saját műsorok kialakításában. 

    A jövendő kulturális igazgató ugyanakkor hangsúlyozta, szeretné, ha a felújítás előtti bérletsorozatok egy része visszatérne a Zeneakadémiára, a magyar szimfonikus zenekarok itt is fellépnének.

"A Budapesti Fesztiválzenekar például a nagyterem bezárása előtt a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterembe szervezett bérletei mellett a Zeneakadémián is jelen volt egy sorozattal, 2013-tól erre ismét lehetőségük nyílik, és például a Nemzeti Filharmonikusokat is szívesen látnánk egy szériával megint a Liszt Ferenc téren. A Jakobi László által szervezett Zongora bérlet itt indult, ez is visszatérhet" - fűzte hozzá. 

    Komoly szerepet szán Csonka András a kamarazenének, amelynek akusztikailag és hangulatban is ideális helye a Zeneakadémia. Minthogy a kisterem visszakapja zsinórpadlását és zenekari árok is létesül, nemcsak az operatanszak vizsgáinak színhelye lehetne.

"Pályázatot tervezünk kiírni ide készülő kortárs operára, hiszen az egyetem adja a jövő fiatal komponistáit. A napi operajátszásból hiányzó barokk repertoár is megszólalhatna a 350 személyes teremben" - részletezte Csonka András. 

    Az egyetem szervezeti keretén belül áll fel az új igazgatóság. "Teljes vertikumot szeretnék kiépíteni. Az igazgatóságban összpontosul majd minden nyilvános intézményi rész, a Régi Zeneakadémia és Liszt Emlékmúzeum, a köröndi Kodály Múzeum, az erős kulturális profil marketingje és kommunikációja, a közönségszervezés és jegyértékesítés.
 
És jelentős kulturális turisztikai, és iskolai nevelési tevékenységet is folytatunk, összekötve például a múzeumlátogatásokat a koncertekkel."
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Világsztárok a Budapest Jazz Clubban: Oz Noy Trio
Haydn out, Muse in – múzsadilemmák
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről

Más művészeti ágakról

Renaud-Delage: Gru 4
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés