bezár
 

art&design

2012. 09. 05.
Rendben lezajlott a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria újraegyesítése
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Szépművészeti Múzeum tagintézményeként, nevét és országos múzeumi státusát megőrizve működik tovább a Magyar Nemzeti Galéria (MNG); a két intézmény egyesülését szolgáló átadás-átvételi eljárás váratlan fejlemények nélkül zajlott le kedden.

prae.hu

Az MNG aktuális helyzetének áttekintését és dokumentálását szolgáló keddi átadás-átvételi aktuson jelen volt Hammerstein Judit kultúráért felelős helyettes államtitkár, a tárca illetékes osztályainak képviselői és az MNG részéről Szücs György eddigi megbízott főigazgató, valamint Jávor Anna főigazgató-helyettes is - számolt be az MTI-nek a Szépművészeti Múzeum főigazgatója.

    Baán László elmondta, hogy az általa vezetett múzeumba hivatalosan már augusztus 31-től betagozódott galéria nevét és országos múzeumi státusát megőrizve az intézményi újraegyesítést követően a Szépművészeti Múzeum tagintézményeként működik tovább.

    A főigazgató döntő jelentőségűnek nevezte, hogy a kormány 110 millió forintot biztosított az MNG adósságállományának rendezésére. "A legnehezebben túl vagyunk, így egy viszonylag konszolidált gazdasági helyzetű intézményt vehettünk át, ahol persze az elmúlt félév katasztrofális anyagi helyzete miatt leállt számos folyamatot újra kell indítani" - értékelt.

    Mint hozzátette, az MNG-vel szembeni követelések közül fennáll még egy néhány tízmillió forintos tétel, minden remény megvan azonban ennek rendezésére is.

    Baán László hangsúlyozta, hogy az összevonás indoka nem a megtakarítás volt. "A funkcionális osztályok egybevonásával természetesen lesznek megspórolható kiadások, de ezeket az összegeket mind a galériába kell visszaforgatnunk, és újabb állami, pályázati, valamint szponzori forrásokat kell szereznünk, csak így lesz lehetséges az újraegyesített nemzeti művészeti közgyűjtemény iránti kormányzati, szakmai és közönségelvárások teljesítése" - fogalmazott, hozzátéve: A Szépművészeti Múzeum és a Nemzeti Galéria gyűjteményi egységei továbbra is önállóak maradnak.

    Október végéig kell elfogadni az új szervezeti és működési szabályzatot - jegyezte meg a főigazgató, aki nagyra értékelte a Szücs György és Jávor Anna főigazgató-helyettesek által eddig végzett munkát. Elmondása szerint azonban az egyesült intézményben jelenleg négy főigazgató-helyettes dolgozik, ennyire pedig nincs szükség. "Ez a döntés strukturális és nem személyi jellegű, a Nemzeti Galéria szakmai főigazgató-helyettesére a jelenlegi szakmai vezetői stábból teszek majd javaslatot a miniszternek" - jelezte.

    Baán László szerint a nemzeti művészeti gyűjtemény méltó európai rangjának elnyeréséhez, igazi értékén való elismertetéséhez újra kell gondolni és újra kell építeni az intézmény hazai és nemzetközi kiállítási tevékenységét, hiszen az elmúlt időszakban pénzhiány okán jelentős költségekkel járó kiállításokat nem tudott vállalni.

    Kezd azonban körvonalazódni a 2013-as kiállítási program: jól haladnak egy nagyszabású Derkovits-kiállítás előkészületei, amelyben fontos helyet kap az európai kontextus is. "Egy hazai nagy retrospektív tárlat nem állhat pusztán magyar művekből. Ha az európai kontextus is felrajzolódik egy nagy hazai mester életmű-kiállításában, az lehetőséget ad arra, hogy a tárlat a széles külföldi közönség számára is értelmezhetővé váljon, és jelentős európai múzeumokba is eljusson.
 
Ez az egyetlen út, az európai művészeti kontextusban történő értelmezés, amelyen keresztül igazán el tudjuk ismertetni művészetünk valódi értékeit" - mutatott rá a főigazgató.

    Mint hozzátette, a jövő év második felében két másik kiemelkedő alkotó, Bálint Endre és Rozsda Endre születésének centenáriumát is nagy retrospektív tárlatokkal ünnepli majd a Nemzeti Galéria, nyáron pedig az új évezred magyar fotográfiáját bemutató nagykiállítás nyílhat.
Számos kisebb bemutatkozás is lehet a nagyok mellett, hogy bárki bármikor felmegy a galériába, vonzó időszaki tárlatokkal is találkozzon az állandó mellett.

Az állandó kiállításról szólva: annak az újragondolását is el kell kezdeni és az eredményt kiadványok formájában is a közönség elé tárni - beszélt a további feladatokról.

    Baán László emlékeztetett a várható külföldi bemutatkozásokra is: szeptember 11-én nyílik Bécsben a Szépművészeti Múzeum szervezésében, együttműködésben a Kunstforummal és az MNG jelentős műtárgykölcsönzésével a Nyolcak festőcsoportot bemutató tárlat újragondolt verziója, majd jövőre a világ egyik legrangosabb múzeumában, a párizsi Musée d'Orsay-ban lesz látható kiállítás a XX. század elejének magyar modernizmusáról.

    "Folyamatban vannak további tárgyalások is, jelentős nyugat-európai intézményekkel, de nem csak a nyugat fontos cél számunkra: jövő tavasszal a Sanghaji Művészeti Múzeumban +Munkácsy és kora. A századforduló magyar művészete+ címmel nyílik kiállítás" - árulta el.

    Baán Lászlónak augusztus 31-én megszűnt az új múzeumi negyed koncepciójáért felelős kormánybiztosi megbízatása. "Balog Zoltán miniszter úrral beszéltünk erről, és a következő egy-két hétben tisztázódik a megbízatásom hivatalos formája. A legvalószínűbbnek a miniszteri biztosi megbízatás látszik, de nem ez a lényeg. Zökkenőmentesen folyik továbbra is a múzeumi negyed előkészítésének munkája, ma éppen a fővárosi fejlesztési ügyekben illetékes főpolgármester-helyettessel, Szeneczey Balázzsal tárgyalok a témában" - számolt be másik fontos feladatáról a Szépművészeti vezetője.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

A Present Eye Looking to the Past című kiállításról
art&design

Mátrai Erik AIR című kiállításáról
Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde
Az Amikor Galéria debütálása a művészeti galériák soraiban

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés