bezár
 

színház

2012. 09. 04.
Színházi szervezetek a művészeti díjak csökkentése ellen
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Nyílt levélben fordult kedden négy előadóművészeti szervezet L. Simon László kulturális államtitkárhoz, azt kérve, hogy ne csökkentsék művészeti középdíjak eredeti keretszámai.

Szkéné színház

L. Simon László Pécsett, a színházi évadnyitón jelentette be, hogy ősszel változás várható a művészeti kitüntetések rendszerében azért, hogy több, a Kossuth-díj alatti elismerés értéke, presztízse nagyobb legyen.

Az előadóművészeti terület öt díjjal érintett a várhatóan szeptember végén megjelenő rendeletben, az elismerésekkel jelenleg bruttó 200 ezer forint jár.

     A tervek szerint a Jászai Mari-díjat évente az eddigi tizenhárom helyett hét színművész, a Harangozó Gyula-díjat hét helyett két táncművész kapná, a Nádasdy Kálmán-díjat pedig kettő helyett egy alkotó vehetné át zenés színházi rendezői, színháztudományi, dramaturgi és műfordítói tevékenységéért. A Blattner Géza- és a Hortobágyi Károly-díjat kétévente egy-egy báb- és artistaművésznek ítélnék oda.

A kitüntetettek száma csökken, a díjjal járó pénz azonban nő: a Jászai- és a Harangozó-díjasok 1,395 millió forintot, a Nádasdy-díjasok 930 ezret, a Blattner- és Hortobágyi-díjasok 697,5 ezret kapnának.

    A nyílt levélben - amelyet Csizmadia Tibor, a Magyar Színházi Társaság elnöke, Hegedűs D. Géza, a MASZK Országos Színészegyesület elnöke, Konrád Antal, a Színházi Dolgozók Szakszervezetének elnöke és Bagó Bertalan, a Magyar Színházrendezői Testület elnöke írta alá - a szakmai szervezetek arra kérik a kulturális államtitkárt, hogy állítsa vissza a "hosszú évek alatt" kialakult keretszámokat, valamint növelje a díjakról döntő kuratóriumok taglétszámát.

    "Örömünkre szolgál, hogy a kimagasló előadóművészeti teljesítmények állami elismerése, díjazása ügyében presztízsnövelő lépésekre határozta el magát. Nem érthetünk egyet azonban sem a díjak számának ilyen arányú csökkentésével, sem a díjakat odaítélő kuratóriumok tagjainak tervezett redukálásával" - áll a nyílt levélben. A színházi szervezetek szerint például a Jászai Mari-díj esetében az eddigi évi 13 elismerés is kevésnek bizonyult a kiemelkedő művészi munka rendszeres elismerésére, "így következhetett be, hogy ma a színházművészek többnyire pályájuk csúcsán, gyakran életművük elismeréseként kapják azt" - fogalmaznak a szervezetek.

    A dokumentumban kitérnek arra is, hogy szerintük éveken keresztül jól működött az a rendszer, amely a Jászai Mari-, a Blattner Géza- és a Nádasdy Kálmán-díjak odaítélésére kialakult. "A kuratóriumokban minden szakmai/művészeti terület képviselete megvolt - színészek, dramaturgok, tervezők, rendezők, vidéki, budapesti igazgatók és határon túli művészek" - hangsúlyozzák.

    Kifogásolják azt is, hogy bár a szakmai szervezetek javaslatára, de a miniszter jelöli ki az öt, illetve három tagot a kuratóriumokba. "A díjak óhatatlanul átpolitizálódnak, távolodnak a szakmától. És hiába lesznek a felkért tagok neves, mindenki által elismert művészek, kis létszámuk okán nem fogják képviselni, de átlátni sem a magyar színházművészet teljességét" - érvelnek.

    A színházi társaságok arra kérik az államtitkárt, hogy térjen vissza a korábbi gyakorlathoz. Szerintük ez nem jár pluszköltséggel, mivel a kuratóriumi tagok nem kapnak tiszteletdíjat. A négy testület a levélben azt is javasolja, hogy az államtitkár által ismertetett pénzösszegek csökkenjenek a felére, cserében viszont arra kérik L. Simon Lászlót, hogy állítsa vissza az eredeti keretszámokat.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Bűn és bűnhődés az Örkény Színházban
Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről
színház

Kabóca Bábszínház: Dödölle
színház

A Vígszínház Ármány és szerelem bemutatójáról

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés