bezár
 

film

2012. 09. 03.
A legjobb rádiós portré díja is a magyaroké
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A magyar közmédia egy rádiós és két televíziós alkotását is díjazta a nemzetközi zsűri a vasárnap véget ért ungvári televíziós és rádiós seregszemlén. A Szülőföldem Szép Határa Nemzetközi Kisebbségi Televíziós és Rádiós Fesztivál a közép- és kelet-európai országok kisebbségeinek életét és kultúráját mutatta be.

prae.hu

 A legjobb rádiós portré díját Mándity Predrag, az MTVA Szerb Szerkesztőségének vezető szerkesztője vehette át. „A portrét Stevanovity Zoránról készítettem. Azért esett rá a választásom, mert érdekelt a kettős identitás kérdésköre.

2011-ben jelent meg a Körtánc-Kóló című lemeze, ekkor döntöttem el, hogy egy hosszabb portré keretében is szeretném megszólaltatni, hiszen zeneileg visszatért a szerb gyökereihez. Zorán azt vallja magáról, hogy száz százalékig magyarnak és száz százalékig szerbnek is vallja magát” - idézte a vezető szerkesztőt a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) közleménye.

    Második helyezést ért el az MTVA által benevezett Fivérek című film három roma testvérről, akik zenekart alapítanak. Az alkotás kiérdemelte a legjobb hangutómunka díját is. A filmet Papp Róbert készítette.

    Harmadik díjat kapott az MTVA Szegedi Körzeti Stúdiója szlovák szerkesztőségének munkája, Antala Zsuzsanna Tenyeremre tettem a lelkemet című filmje. Az alkotás elnyerte a legjobb operatőri munka díját is, amelyet Szél Zsolt és Kormány Tibor megosztva vihetett haza. A díjnyertes produkció a békéscsabai szlovákok életével foglalkozik.

    A fesztivál célja, hogy támogassa a kisebbségek lelki újjászületésére, kulturális örökségük és értékeik megőrzésére irányuló dokumentumfilmek, televíziós és rádiós programok készítését és bemutatását - olvasható a közleményben, amely kitér arra is, hogy a seregszemlén megyei, valamint regionális tévé- és rádiótársaságok, hazai és határon túli tévétársaságok, civil szervezetek képviselői, etnikai és kulturális alkotócsoportok és alapítványok szerepeltek. A versenyre még be nem mutatott dokumentumfilmekkel, tévé- és rádióműsorokkal lehetett nevezni.

     A Kárpátalján 14. alkalommal megrendezett kisebbségi médiafesztiválon hat ország összesen 65 televíziós és 67 rádiós pályamunkája szerepelt. A fesztivál fődíját az ungvári Tisza-1 TV magyar vonatkozású tévéfilmje nyerte el. A Makszim Melnik rendezésében készült Salánk. Hordóban az igazság című alkotás a Nagyszőlőshöz közeli magyar ajkú Salánk község hagyományosan hordókészítéssel foglalkozó egyik családjának a mindennapjait mutatja be, bepillantást engedve a Kárpátalján ma már alig űzött mesterség fortélyaiba is.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Lichter Péter: Frankenstein eksztázisa – A found footage filmek és videóesszék formavilága
Luke Korem és Simon Verhoeven Milli Vanilli – Az évszázad botránya című filmjeiről
Nuri Bilge Ceylan: Elszáradt füvekről
George Miller: Furiosa – Történet a Mad Maxből

Más művészeti ágakról

Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés