bezár
 

zene

2012. 09. 03.
Nemzetközi hegedű- és brácsaverseny Budapesten
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A 46. Budapesti Nemzetközi Zenei Versenyek sorában idén az ötévente meghirdetett, Szigeti Józsefről elnevezett nemzetközi hegedű- és brácsaversenyt rendezi meg szeptember 6. és 15. között a Filharmónia Budapest Nonprofit Kft.

prae.hu

 A két hangszerre kiírt versenyre 35 országból több mint 150-en jelentkeztek.

    "A Fertődi Régizenei Napok, a Szombathelyi Bartók Szeminárium és Fesztivál után már folyt a verseny szervezése, amelyre egyedülállóan sokan neveztek. Úgy véljük, ha végül nem is mindenki jön el, jóval száz fölött lesz a pódiumra lépők száma" - mondta Igric György, a koncert-, fesztivál- és versenyrendező iroda ügyvezetője a hétfői budapesti sajtótájékoztatón.

    A nemzetközi zsűri magyar tagja, Perényi Eszter szerint különleges ez a verseny abban is, hogy nem szerveznek előválogatót CD vagy DVD alapján, minden versenyzőt meghallgatnak az elődöntőben, ami a zsűri számára nagy munka, de reális képet ad a mezőnyről.

    A nemzetközi zsűriben hegedűn és brácsán, illetve mindkét hangszeren játszó muzsikusok lesznek. Ilyen például a testület elnöke, Eduard Grach, a Moszkvai Konzervatórium hegedű szakának vezetője, mellette Gérard Caussé francia hegedűs, Siegfried Führlinger osztrák hegedűs és brácsás, Rivka Golani brit brácsás, Lucie Robert amerikai hegedűs és Simizu Takasi japán hegedűs is tagja a zsűrinek.

    Mivel a budapesti verseny tagja a zenei versenyek nemzetközi szövetségének, a hazai bírálóknak kisebbségben kell lenniük: Perényi Eszter mellett Bársony László és Kelemen Barnabás dolgozik a zsűriben. Az ő kiváltságuk volt a versenyprogram összeállítása a névadó, Szigeti József óhaja szerint. (Szigeti József 1973-ban hunyt el, de az első róla elnevezett verseny előkészítésében még részt vett.)

    Szigeti kívánsága az volt, hogy minden versenyen el kell hangzania Bartók-műnek: idén a szólószonátán kívül a két rapszódia közül választhatnak a versenyzők. Kortárs magyar mű most nincs a repertoárban, de két különlegesség igen: Hubay Zephyrje és Liszt Drei Zigeunerje.

    A gálaest után két héttel indul a 38. Korunk Zenéje sorozat, amely négy zenekari és egy dzsesszhangversenyből áll, 26 kortárs szerző műve szólal meg, ezek közül 16 ősbemutató. Az MR Szimfonikusok szeptember 30-i koncertjének szólistája Rivka Golani és Bársony Péter lesz, az estet a vezető karmester, Vajda Gergely Orlando ébredése című darabjának ősbemutatója zárja.

A Savaria Szimfonikusok Horváth Márton Levente Forrástól kristályig című szimfóniáját mutatják be október 4-én, a Modern Art Orchestra vezetője, Fekete-Kovács Kornél kortárs dzsesszmuzsikusoktól válogatott október 7-re.

    A Nemzeti Énekkar Antal Mátyás vezényletével Balogh Máté Gergely az együttes által kiírt pályázatra készített díjnyertes kompozíciót adja elő Az esztendő négy szakasza címmel. A Kodály Filharmonikusok Fekete Gyula Lisztről szóló operájából készült szvittel lépnek pódiumra, a MÁV Szimfonikusok a decemberben elhunyt Gyöngyössy Zoltán emlékének adóznak kortárs fuvolaművekkel.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Platon Karataev: Napkötöző
Világsztárok a Budapest Jazz Clubban: Oz Noy Trio
Händel: Alcina. Marc Minkowski felvétele
A Pécsi Jazz Napok négy koncertjéről

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés