bezár
 

zene

2012. 08. 31.
Don Airey, a Deep Purple billentyűse az A38-on
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
All Out című tavaly megjelent szólóalbumát mutatja be Don Airey, a Deep Purple billentyűse szeptember 23-án a fővárosi A38 hajón; a brit muzsikus négy évtizedes eddigi pályafutása során szinte megszámlálhatatlanul sok rockegyüttesben és több mint 250 lemezen játszott.

prae.hu

 Gary Moore, Ozzy Osbourne, Judas Priest, Black Sabbath, Jethro Tull, Whitesnake, Colosseum II, Michael Schenker, UFO, Uli Jon Roth, Rainbow - néhány legendás együttes és előadó, amelyekkel a most 64 éves Don Airey együtt zenélt. A billentyűs nemcsak a hard rock műfajban tevékenykedett, dolgozott Andrew Lloyd Webber zeneszerzővel is - közölte a szervező LiveSounds pénteken az MTI-vel.

    Don Airey tíz évvel ezelőtt, 2002-ben vette át az idén nyáron elhunyt Jon Lord helyét a Deep Purple-ben. Airey zenélt a Deep Purple 2003-as (Bananas) és 2005-ös (Rapture of the Deep) stúdióalbumán is.

    A billentyűs először Cozy Powell Hammer nevű csapatában zenélt a hetvenes évek első felében, nem sokkal később már a Black Sabbath soraiban tűnt fel, és játszott az 1978-as Never Say Die című lemezen. Később a Ritchie Blackmore-féle Rainbow-ban folytatta, majd besegített Gary Moore-nak a Back On The Streets című első szólómezén. Később Ozzy Osbourne, majd a Whitesnake 1987-es albuma és a Jethro Tull következett, de a Judas Priest Painkiller albumán is feltűnt néhány számban.

    A tavaly megjelent - sorrendben harmadik - szólómunkáját, az All Out-ot a szakma és a közönség egyaránt kedvezően fogadta. A lemezen olyan neves zenészek működtek közre, mint Joe Bonamassa, Bernie Marsden, és Don testvére, Keith Airey is vendégszerepel. A kiváló hard rock korongon Don Airey Jimi Hendrix Fire című dalát is feldolgozta.

    Az albumon játszott alapzenekara Budapestre is elkíséri Don Aireyt: Darrin Mooney, Gary Moore egykori zenésztársa dobol, Laurence Cottle játszik basszusgitáron, Carl Sentance (ex-Krokus) énekel és Rob Harris (Jamiroquai) gitározik.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Borbély László zongoraművész és Zeneakadémista tanítványainak koncertje
Simon Géza Gábor: A magyar jazztörténet ösvényein. A magyar jazztörténeti kutatás hatvanöt esztendeje 1958–2023

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés