bezár
 

színház

2012. 08. 29.
Másik Csurka-darab került az Újszínház műsorára
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az Újszínház tájékoztatása szerint februárban Csurka István Megmaradni című darabját tűzik műsorra. A hatodik koporsó esetleges későbbi bemutatásáról a színház nem kíván nyilatkozni.

Szkéné színház

 Az évad második felében - amelynek munkatervét most állítják össze - a Megmaradni című Csurka-darabot mutatja be a teátrum - közölte a színház az MTI-vel szerdán.

Mint Mészáros Sándor, a teátrum sajtófőnöke elmondta, arról, hogy a mű a februárban bemutatandó darabok közé kerül, kedden értesült az igazgatótól.

    Az Újszínház 2012-2013-as évadának műsorán korábban A hatodik koporsó című Csurka-mű szerepelt. A teátrum korábban a szezon "húzó darabjának" nevezte a drámát, amelynek bemutatása ellen többen agresszívan tiltakoztak, és Tarlós István főpolgármester sem támogatta a darab műsorra tűzését.

    Mészáros Sándor hangsúlyozta, hogy a teátrum első félévi munkatervében nem szerepel - ahogy eddig sem szerepelt - A hatodik koporsó bemutatása. "Az évad első felében biztos, hogy nem mutatjuk be, de nem is terveztük" - fogalmazott a sajtófőnök. Arra a kérdésre, hogy a későbbiekben műsorra tűzik-e a darabot, azt a választ adta, hogy erről nem nyilatkozik.
    
 Csurka István, aki több évtizedes kihagyás után jelentkezett új drámával, 2011 februárjában beszélt A hatodik koporsó című darabjáról az MTI-nek. A színmű címe a Nagy Imre 1989-es újratemetésekor használt, az 1956-os forradalom és szabadságharc leverése során meggyilkolt magyar fiatalokat jelképező koporsóra utal.

    A szerző a darab megjelenésekor elmondta, hogy A hatodik koporsó nem egy alakja valós történelmi személy, a darab azonban nem egykori események színrevitele, hanem a Magyarország fölött egykor döntéseket hozók valamiféle szembesítése döntéseik következményeivel egyfajta utólagos irodalmi igazságtétel érdekében.

A hatodik koporsó üzenete szerint minden nemzetek között kirobbant viszály, amely az első világháború után történt - így az 1956-os magyar forradalom leverése is - a Párizs környéki konferenciák döntéseiben gyökerezik, amelyeket nem a világháborúban győztes nemzetek ítélete, hanem fölsőbb, pénzügyi körök minden háborúban üzletet látó szándéka határozott meg - mutatott rá Csurka István, aki szerint Trianonban tetőzött az a fajta történelemhamisítás, amely azóta is meghatározza a közgondolkodást.

    Mészáros Sándor az MTI-nek szerdán elmondta: az Újszínházban az első félévben számos új előadást láthat a közönség, elsőként a nyáron Szentendrén már bemutatott Giorgio Pianosa (Pozsgai Zsolt) Mert a mamának így jó című komédiát.

A nagyszínpadon mutatják be Márai Sándor A gyertyák csonkig égnek című drámáját, Nyirő József Jézusfaragó ember és Tamási Áron Ábel című művét. Megtartják Pozsgai Zsolt A szűz és a szörny című tragikomédiájának hivatalos bemutatóját, műsorra tűzik Csurka István Deficit és Pozsgai Zsolt Szeretlek, Faust című darabját, valamint Csurka László és Maros Gábor szereplésével a Te két szőke gyerek! című előadást, továbbá egy gyerekdarabot is láthat a közönség.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
avagy A spacio-temporalitás liminalitásának reprezentációja David Greig Prudenciájának Kovács D. Dániel által teremtett színpadi víziójában...
Hodászi Ádám: Kikönnyítve című drámája az Apertúra Bázison
Somorjai Réka: BOJZ című drámája a Szkéné Színházban

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Renaud-Delage: Gru 4
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés