bezár
 

art&design

2012. 08. 29.
Kiállítás koronázási emlékekből
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Kiállítás nyílik az esztergomi Főszékesegyházi Kincstárban pénteken a Esztergom-Budapesti Főegyházmegye gyűjteményeinek koronázási emlékeiből, a magyar uralkodók koronázási szertartásánál használt, és a nagyközönség előtt ismeretlen tárgyakból.

prae.hu

 Az uralkodó megkoronázásának joga a magyar állam alapításától kezdve az esztergomi érseket illette, ezért a koronázáshoz a középkor óta használt liturgikus tárgyak többsége Esztergomban található. A kiváltsághoz kötődve az érseki gyűjtemények a magyar királykoronázások számottevő, ám a nagyközönség előtt teljesen ismeretlen emlékanyagát őrzik.

    A műkincsek között bemutatnak számos, az esztergomi érsekek koronázási jogát biztosító XII-XIII. századi oklevelet, látható lesz az a XIII. századi eskükereszt, amelyre a magyar királyok a koronázások alkalmával felesküdtek, Filipec János nagyváradi püspök szertartáskönyve, amely II. Ulászló király 1490-es koronázásán játszhatott szerepet, valamint a Mátyás király trónkárpitjából készült miseruhát, a fojnicai kazulát, amelyet I. Ferenc József küldött Budára.

    A III. Károly magyar király (1712-1740) koronázásának 300. évfordulója alkalmából nyíló tárlat betekintést nyújt a koronázás szertartásának részleteibe, ismerteti a ceremónia liturgikus tárgyait, és átvezeti a látogatókat az évszázadokon.

Képek idézik fel a Magyar Királyság utolsó nagy reprezentációs eseményét 1916-ból, amikor IV. Károlyt, Habsburg Ottó apját koronázták királlyá.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

A Budapesti Fotófesztivál Női fókusz című kiállításáról
art&design

Enyedi Zsolt a Szófiai Liszt Intézet rezidenciaprogramján rendezett kiállításáról
art&design

Kiállításkritika A kétely felfüggesztéséről

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
Platon Karataev: Napkötöző
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés