bezár
 

irodalom

2012. 08. 28.
Felújították a Kőbányai Könyvtárat
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Megújult a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Kőbányai Könyvtára, az 58 millió forintból megvalósuló beruházás során kibővítették a gyermekkönyvtárat, amelyet dekoratív üvegfallal választottak el a felnőtt részlegtől.

prae.hu

A rekonstrukció során megújult a bútorzat, a padló, a gyereksarok, valamint a számítógépes infrastruktúra is. A felújítás Jakab Csaba tervei alapján valósult meg, a munkálatokhoz Budapest Főváros Önkormányzata, a Nemzeti Kulturális Alap és a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár biztosította a forrásokat 58 millió forint értékben - hangzott el a keddi megnyitón. Csomós Miklós kultúráért felelős főpolgármester-helyettes a Kőbányai Könyvtár történetét felidézve elmondta: a jelenlegi 1500 négyzetméteres bibliotéka a kezdetben, 1929-ben, csupán 18 négyzetméteren működött, jelenlegi helyét 1975-ben nyerte el.

A politikus leszögezte: könyvtárakra az internet korában is szükség van, azonban a korábbi évtizedek feladataihoz képest a bibliotékáknak kulturális szolgáltató központtá, közösségszervező erővé kell válniuk. "A belső tartalom, a lényeg ezredévek óta változatlan: közvetíteni a megszerzett tudást, ismeretet" - fogalmazott a főpolgármester-helyettes.
Kovács Róbert, Kőbánya polgármestere a megnyitón megjegyezte: "jó érzés" ma a kerület polgármesterének lenni, mivel számos felújítás, beruházás valósul meg. Példaként megjegyezte, hogy két iskolát, két óvodát és két bölcsődét újítottak fel, valamint több útépítés is megtörtént. A polgármester a kőbányai intézményt "a város legjobb könyvtárának" nevezte, és leszögezte, hogy a beruházás révén a könyvtár szolgáltatásait sikerült a kor igényeihez igazítani.

     Fodor Péter, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár főigazgatója emlékeztetett arra, hogy 2002 óta tíz új könyvtárat nyitottak, húsz nagyobb és tíz kisebb intézményt újítottak fel.     

A kőbányai intézmény rekonstrukciójáról elmondta, a gazdasági válság idején az ilyen beruházások "kulturális stratégiai kérdésnek" számítanak. Szerinte az elköltött 58 millió forint csak "kimondva" számít soknak, "elköltve" kevés. Kitért arra is, hogy a központi könyvtár felújítása, 1998 óta a Szabó Ervin Könyvtár-hálózat paradigmaváltáson esett át, amely főként a könyvtárosoknak köszönhető. A megújult intézmény átadásán megjelent Lackfi János költő is, aki Kőbánya című versét a könyvtárnak ajándékozta.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
Bemutatták Nyerges Gábor Ádám Vasgyúrók című kötetét
irodalom

Tóth Júlia Éva volt a Kötetlenül sorozat vendége
Mi köze mindehhez Nádas Péternek?

Más művészeti ágakról

Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés