bezár
 

zene

2012. 08. 26.
Koncertkörútra indul Anna Netrebko Csajkovszkij Jolantájával
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Csajkovszkij operájával, a Jolantával indul hosszú koncertkörútra a szoprán sztár, Anna Netrebko. Az egyfelvonásos művet először - október 30-án - a szlovén fővárosban, Ljubljanában, a Cankarjev művészeti központban szólaltatják meg.

prae.hu

Október 30-tól még 11 városban adják elő az orosz zeneszerző művét, a Szlovén Nemzeti Filharmonikusokat és a Szlovén Kamarakórust Emmanuel Villaume vezényli. A turné során Stuttgartban, Münchenben, Amszterdamban, Párizsban, Berlinben, Frankfurtban, Nürnbergben, Essenben élvezheti a közönség a ritkán hallható darabot. Januárban a katalán főváros operaházában, a barcelonai Gran Teatre del Liceuban két estén is bemutatják, ott mindkettőt Netrebko felfedezője, Valerij Gergijev vezényli.

Aki kíváncsi a műre és az énekesnőre, november 23-án Prágában vagy 30-án Bécsben is meghallgathatja az operát - olvasható az énekesnő honlapján.

A turné jelentős részében Szergej Skorokodov énekli Vaudemont grófot, Lucas Meachem Robert herceget, Vitalij Kovaljov René királyt, az előadás a Konzerthaus Nagy hangok-ciklusában megy.

A súlyosan depressziós Csajkovszkij egy évvel halála előtt, 1892-ben komponálta a happy enddel végződő Jolantát, amelyet december 18-án mutattak be a szentpétervári Mariinszkij Színházban. Henrik Hertz dán költő francia környezetben játszódó, René király lánya című színművéből Csajkovszkij fivére, Mogyeszt írta a librettót.

A hősnő Jolanta, René lánya vak. A király tiltja, hogy bármiről beszéljenek a lány előtt, ami arra utal, hogy Jolanta más, mint a többi ember. Megérkezik Robert herceg, akit férjnek szemeltek ki, ő azonban mást szeret. A Robertet kísérő Vaudemont-t a lány szépsége elvarázsolja, nem tudva, hogy vak, beszél neki a látható világról. Ezért halállal kellene bűnhődnie, Jolanta azonban - viszonozva a férfi szerelmét - meg akar gyógyulni. A mű azzal fejeződik be, hogy Jolanta visszanyeri látását.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés