bezár
 

film

2012. 08. 24.
Nemzetközi sztárok a MOME line stop motion animációs workshopján
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Szerte a világból érkeztek résztvevők a Hello Wood alkotótábor keretében megrendezett animációs workshopra és az ezt követő, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen megrendezett alkotóhétre. Cseh, görög, mexikói, libanoni, lengyel, osztrák, olasz, holland és természetesen magyar diákokból álltak össze a csapatok, hogy nemzetközileg elismert mesterektől sajátítsák el a stop motion animáció fortélyait.

prae.hu

A workshop célja többek között, hogy a fiatal, pályakezdő szakemberek látásmódja egy esztétikailag magasabb szintű vizuális világot képviseljen a jellemzően filmekben, TV-reklámokban, játékokban és újmédia projektekben használt stop motion animáció terén.

Ismét sikerült egy olyan stop motion workshopot szervezni, amely nemzetközi szinten is ütős, ahová kilenc ország képviseletében érkeztek diákok és mentorok. Nagy elismerés számunkra, hogy az idén is velünk volt Barry JC Purves, a bábanimáció nagymestere, ami a workshop színvonalát is jelzi” – mondta a tábort követően Bakos Maxim, a Hello Wood igazgatója, a szervező MOME line – design műhely ügyvezetője.

A design műhely idén immár harmadik alkalommal rendezte meg július 21. és augusztus 5. között a stop motion animációs workshopot a Nemzetközi Visegrádi Alap támogatásával. A két részből álló alkotóműhely során a nemzetközi trendeknek megfelelően a résztvevők elsajátíthatták, hogy hogyan ötvözzék a hagyományos megközelítésmódokat a korszerű digitális technikákkal, így szélesítve az animáció alkalmazásának spektrumát.

<iframe src="http://player.vimeo.com/video/47924347" width="420" height="231" frameborder="0" webkitAllowFullScreen mozallowfullscreen allowFullScreen></iframe>

A workshop vezetői között szerepelt Papp Kása Károly stop motion animátor, akinek neve számos külföldi produkcióból és az Oscar díjas Péter és a Farkas című filmből csenghet ismerősen. A stop motion technikákban nemzetközileg jártas Szabó Zsuzsanna is segítette a munkát, aki itthon és külföldön is rendszeresen tart workshopokat. A bábok létrehozásában segített az Angliából érkezett Mary Murphy, hivatásos bábkészítő, aki a bristoli University of the West of England animációs iskolájábanban tanít. Az animációs filmek elkészülésében a digitális folyamatokat Polecsák Lajos, a Studió BaestArts munkatársa irányította.

Az animációs workshop első fele idén először szerepelt a Dédestapolcsányban megrendezett Hello Wood alkotótábor részeként, ahol az interdiszciplinaritás jegyében az alkotók építészekkel, fotósokkal, designerekkel, tipográfusokkal működhettek együtt, részt vehettek egymás kreatív folyamataiban, és közvetlenül oszthatták meg egymással ötleteiket, gondolataikat.

Az animációs műhely az alkotótábor utáni héten a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem stúdiójában folytatta a munkát, ahol a vendégelőadók is a nemzetközi animációs szcénából kerültek ki. A stop motion technikával készülő bábanimációs filmeknek nagy hagyománya van Kelet-Közép-Európa filmtörténelmében, ezért is volt jelentős, hogy bemutatta alkotásait a workshopon az egyik legnagyobb cseh animátor, Bedrich Glaser. Ellátogatott hozzánk Ivana Sebestová is a pozsonyi VSMU egyetemről, aki ízelítőt nyújtott animációiból, többek között bepillantást engedett a legújabb szlovák bábanimáció, a többszörösen fesztiváldíjas Kövek című film elkészítésébe, és a filmben szereplő bábok egyikét is diákjaink kezébe nyomta. Visszatérő sztárvendégként idén is megtisztelte jelenlétével a workshopot Barry JC Purves, a világszerte elismert animátor, aki idén nem csak előadással készült, hanem egész hétvégés gyakorlati animációs képzést is tartott a résztvevőknek, mely során egy közösen tervezett műalkotást hoztak létre. A workshop ideje alatt stúdiólátogatásra is volt lehetőség, a Filmefex stúdió működésébe kaphattak betekintést a részvevők.

<iframe src="http://player.vimeo.com/video/47924348" width="420" height="278" frameborder="0" webkitAllowFullScreen mozallowfullscreen allowFullScreen></iframe>

A kéthetes workshop célja nemcsak a képzés és a különböző animációs technikák elsajátítása, mint például a pixilláció, time-lapse vagy a bábbal való stop motion animáció, hanem egy olyan hagyomány megteremtése, amely alapul szolgál egy nemzetközi együttműködéshez, és egy folytonos eszmecsere beindításához a visegrádi országok és más nemzetek között, valamint a Kelet- Közép európai régió kulturális értékeinek ápolásához és fenntartásához. A diákok számára nagyszerű lehetőség nyílt szakmájuk nagyjainak megismerésére, valamint saját jövőjük és az animációs szakma szempontjából gyümölcsöző kapcsolatépítésre.

A workshop az International Visegrád Fund támogatásával valósulhatott meg. A technikai támogatást pedig a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemnek és a Studio Baestarts-nak köszönhette a rendezvény.

Csapattagok: Lina Younes, Lilian Vazquez, Jana Hrusková, Anna Mastniková , Foteini Troumpadaki, Jennifer Schwartze, Bartek Ogloza, Roos Mattaar, Mirella Benes, Czémán Zsófia, Gyulai Anna, Vécsey Virág, Racskó Júlia, Bodnár Gábor, Túri Márk Bálint

Önkéntes szervező: Erő Júlia

A workshopon résztvevő partner-egyetemek: University of Arts in Poznan, Academy of Performing Arts in Bratislava, Academy of Arts Architecture and Design in Prague

A stop motion hivatalos honlapja: http://stopmotionws.eu/

Facebook oldala: http://www.facebook.com/stopmotionws

Szervező: MOME line – design műhely (http://www.momeline.hu/)

Támogatók:
International Visegrád Fund (http://visegradfund.org/)
Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (http://www.mome.hu/hu/)
Studio BaestArts (http://www.studiobaestarts.com/)



nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Lichter Péter: Frankenstein eksztázisa – A found footage filmek és videóesszék formavilága
Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
George Miller: Furiosa – Történet a Mad Maxből
A 14. Frankofón Filmnapokról

Más művészeti ágakról

Bartók György szerzői estje a Fugában
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés