bezár
 

irodalom

2012. 08. 23.
Ápriliy Lajosra emlékeznek
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Áprily Lajosra emlékeznek születésének 125. évfordulóján az erdélyi Marosvécsen pénteken és szombaton.

prae.hu

A szervező Helikon - Kemény János Alapítvány a kétnapos rendezvénysorozatra várja az irodalom iránt érdeklődőket az egykori Helikoni közösséghez tartozó írók, költők leszármazottainak idei augusztusi találkozóján - közli a maszol.ro erdélyi hírportál.

    A marosvécsi találkozót minden évben egy-egy évforduló, jeles személyiségre való megemlékezés jegyében szervezik. A korábbi években például Kós Károlyra, Dsida Jenőre és Kuncz Aladárra emlékeztek. Tavaly Kemény János halálának 40. évfordulója alkalmából gyűltek össze Marosvécsen a helikonisták.

    Az idén Áprily Lajos születésének 125. évfordulójának alkalmából kétnapos a rendezvény. Augusztus 24-én, péntek este hat órakor a marosvécsi művelődési házban a Kastélysorsok Erdélyben című dokumentumfilmet vetítik le, amit beszélgetés követ az erdélyi kastélyokról.

Ennek meghívott előadója Kovács András művészettörténész. Augusztus 25-én, szombaton a várkertben, a helikoni asztal körül tartanak megemlékezést Áprily Lajosról, majd Kemény János síremlékénél és a helikoni asztalnál koszorúkat helyeznek el.

    A Helikonistákhoz tartozott Áprily Lajos mellett mások között Bánffy Miklós, Dsida Jenő, Jékely Zoltán, Kacsó Sándor, Karácsony Benő, Kemény János, Kós Károly, Kuncz Aladár, Nyirő József, Reményik Sándor, Tamási Áron és Wass Albert.

A marosvécsi Kemény-várban 1926 és 1944 között tartották meg a találkozókat éves rendszerességgel. Alakulásakor Kemény János 28 írónak küldött meghívást, megszűnésekor, 1944 őszén 55-en vallották magukat helikonistának.

    Az irodalmi kör havonta megjelenő szépirodalmi és kritikai folyóirata Erdélyi Helikon címen 1928 májusa és 1944 szeptembere között jelent meg Kolozsvárt.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Bemutatták Nyerges Gábor Ádám Vasgyúrók című kötetét
Mi köze mindehhez Nádas Péternek?
Bemutatták Locker Dávid: Beszédkényszer című verseskötetét
Kovács Dominik és Kovács Viktor Lesz majd minden című regényéről

Más művészeti ágakról

Lichter Péter: Frankenstein eksztázisa – A found footage filmek és videóesszék formavilága
[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Platon Karataev: Napkötöző
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés