bezár
 

art&design

2012. 08. 22.
Kortárs Zsolnay-alkotások Pécsen
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Különleges kortárs Zsolnay eozin alkotásokból nyílik kiállítás augusztus 27-én Pécsett a híres porcelángyár nevét viselő látványmanufaktúrában.

prae.hu

Az év elején elhunyt magyar származású világhírű formatervező, Eva Zeisel, az amerikai Julia Kunin, a gyár tervezője, Erdei Viktor, valamint Dobány Sándor, Füzesi Zsuzsa és Andrási Edina összesen tizenhat munkája azon a tavalyi szimpóziumon született, amelynek célja új iránymutató tervek és tárgyak létrehozása volt a világon egyedülálló eozin felhasználásával - szerepel a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. MTI-hez eljuttatott közleményében.

    A Baranyai Alkotótelepek Kht., a Siklósi Kerámia Alkotóház és az alkotók ötlete alapján a porcelángyár támogatásával rendezett foglalkozásokon a művészek nemcsak tervekkel rukkoltak elő, hanem a manufaktúrát ismerve a tárgyak készítésében is részt vettek. Kivétel az akkor 105 éves Eva Zeisel volt, aki személyesen nem lehetett jelen, de elküldte a szimpóziumra szánt tervét, amelyből később karrierjének utolsó tárgyai készültek el.

     A tárlat szeptember 14-ig látható a kulturális negyedben álló látványmanufaktúrában, az alkotásokat október közepétől a New York-i Iliad Galéria közönsége csodálhatja meg a helyi Magyar Kulturális Központ támogatásával.

    A porcelánmanufaktúra emlékeztetett arra, hogy a gyár hírnevét Zsolnay Vilmos (1828-1900) alapozta meg, aki egyszerre volt kiváló iparos, kézműves, feltaláló, művész, kereskedő és gyártulajdonos.

Innovatív kezdeményezéseinek, kitartó kísérletezéseinek köszönhetően a Zsolnay kerámiák nemzetközi kiállítások sikerdarabjai, a világ jelentősebb múzeumainak, magángyűjteményeinek féltett kincsei, a műkereskedelem állandóan keresett tárgyai lettek.

    Sokan az eozint tartják a legjellegzetesebb Zsolnay-dísztárgynak. Ezen alkotások alapteste igen finom kerámiából készül, egyediségüket a máz hordozza, amely az égetés folyamán bonyolult redukciós folyamaton megy keresztül.

A több színben készülő egyedi és megismételhetetlen eozinok a különféle fémoxidoknak köszönhetik irizáló árnyalataikat, és kézzel festett darabjaik felveszik a versenyt bármely más kerámiatermékekkel.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Az acb Galéria Redők című tárlatáról
(Súlyosan elfogult vélemény)
art&design

Eperjesi Ágnes és Várnagy Tibor: TAVATE: lebegés című tárlata az acb Galériában
art&design

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában

Más művészeti ágakról

Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Bartók György szerzői estje a Fugában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés