bezár
 

art&design

2012. 08. 21.
Nemzetközi sztárok a MOME line stop motion animációs workshopján
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Szerte a világból érkeztek résztvevők a Hello Wood alkotótábor keretében megrendezett animációs workshopra és az ezt követően a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen megrendezett alkotóhétre.

prae.hu

Cseh, görög, mexikói, libanoni, lengyel, osztrák, olasz, holland és természetesen magyar diákokból álltak össze a csapatok, hogy nemzetközileg elismert mesterektől sajátítsák el a stop motion animáció fortélyait. A workshop célja többek közt az, hogy a fiatal, pályakezdő szakemberek látásmódja egy esztétikailag magasabb szintű vizuális világot képviseljen a jellemzően filmekben, TV-reklámokban, játékokban és újmédia projektekben használt stop motion animáció terén.

„Ismét sikerült egy olyan stop motion workshopot szervezni, amely nemzetközi szinten is ütős, ahová kilenc ország képviseletében érkeztek diákok és mentorok. Nagy elismerés számunkra, hogy az idén is velünk volt Barry JC Purves, a bábanimáció nagymestere, ami a workshop színvonalát is jelzi” – mondta a tábort követően Bakos Maxim, a Hello Wood igazgatója, a MOME line design műhely ügyvezetője. A design műhely idén immár harmadik alkalommal rendezte meg július 21. és augusztus 5. között a stop motion animációs workshopot a Nemzetközi Visegrádi Alap támogatásával. A két részből álló alkotóműhely során a nemzetközi trendeknek megfelelően a résztvevők elsajátíthatták, hogy hogyan ötvözzék a hagyományos megközelítésmódokat a korszerű digitális technikákkal, így szélesítve az animáció alkalmazásának spektrumát.

A workshop vezetői között szerepelt Papp Kása Károly stop motion animátor, akinek neve számos külföldi produkcióból és az Oscar díjas “Péter és a Farkas” című filmből csenghet ismerősen. A stop motion technikákban nemzetközileg jártas Szabó Zsuzsanna is segítette a munkát, aki itthon és külföldön is rendszeresen tart workshopokat. A bábok létrehozásában segített az Angliából érkezett Mary Murphy, hivatásos bábkészítő, aki a bristoli University of the West of England animációs iskolájábanban tanít. Az animációs filmek elkészülésében a digitális folyamatokat Polecsák Lajos, a Studió BaestArts munkatársa irányította.

Az animációs műhely az alkotótábor utáni héten a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem stúdiójában folytatta a munkát, ahol a vendégelőadók is a nemzetközi animációs szcénából kerültek ki. A stop motion technikával készülő bábanimációs filmeknek nagy hagyománya van Kelet-Közép-Európa filmtörténelmében, ezért is volt jelentős, hogy bemutatta alkotásait a workshopon az egyik legnagyobb cseh animátor, Bedrich Glaser. Ivana Sebestová a pozsonyi VSMU egyetemről bepillantást engedett a legújabb szlovák bábanimáció, a többszörösen fesztiváldíjas Kövek című film elkészítésébe, és a filmben szereplő bábok egyikét is diákjaink kezébe nyomta. Visszatérő sztárvendégként idén is megtisztelte jelenlétével a workshopot Barry JC Purves, a világszerte elismert animátor, aki idén nem csak előadással készült, hanem egész hétvégés gyakorlati animációs képzést is tartott a résztvevőknek, mely során egy közösen tervezett műalkotást hoztak létre. A workshop ideje alatt stúdiólátogatásra is volt lehetőség, a Filmefex stúdió működésébe kaphattak betekintést a részvevők.
nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
art&design

Mátrai Erik AIR című kiállításáról
art&design

Megnyitószöveg KristofLab Still Life című kiállításához
Az Amikor Galéria debütálása a művészeti galériák soraiban

Más művészeti ágakról

Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés