bezár
 

art&design

2012. 08. 14.
Egy hét múlva startol a Fülei Művésztelep
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Hagyományteremtő jelleggel rendeznek pécsi és budapesti képzőművész hallgatóknak művésztelepet Fülén augusztusban. A negyven fővárosi és vidéki festő, grafikus és szobrász két hetet tölt a sajátos hangulatú Fejér megyei településen. Az alkotótábort szeptember 1-jén az itt elkészült alkotásokból rendezett kiállítás és aukció zárja.

prae.hu

A Tolvaly Ernő festőművész által megkezdett hagyományt folytatva rendeznek alkotótábort a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kara, illetve a Magyar Képzőművészeti Egyetem hallgatói részére Fülén.

A hangulatos Fejér megyei településen otthonra lelt festő, aki 2008-ban bekövetkezett haláláig a PTE Festészeti Tanszékét vezette, 2003-ban már rendezett pécsi hallgatóinak alkotótábort Fülén. Ezt a gondolatot folytatja a művésztelep újraindítása, amelynek nemcsak a művészképzésben elengedhetetlen alkotótábori hagyomány felélénkítése a célja, hanem a két megkerülhetetlen magyarországi műhely összekapcsolása is, egy olyan helyen, amelynek sajátos atmoszférája inspirálóan hat a zömében fiatal alkotókra.

Tanszékvezetőként Tolvaly komoly erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy a baranyai hallgatóknak is országos bemutatkozási lehetőséget teremtsen, így ennek a munkának folytatásaként rendeznek az itt elkészült alkotásokból csoportos kiállítást Fülén, Pécsett és Budapesten is az ősszel. A szeptember 1-jei fülei kiállítást aukció zárja Winkler Nóra vezetésével.

A Budapestről Károlyi Zsigmond festő-, Lengyel András grafikusművész, Pécsről Somody Péter, Ernst András, Ádám Zoltán, Nyilas Márta, Hegyi Csaba, Nemes Csaba, Losonczy István, Valkó László és hallgatói közül érkező fiatal alkotók egyik feladata a nemrégiben új "süveget" kapott fülei katolikus templom ábrázolása lesz, ezzel is folytatva a 2003-as alkotótábor hagyományait, hiszen az ott készült templomképekből néhány darab fellelhető a művész hagyatékában.

A művésztelep - melyet a jövőben minden évben, nemzetközi alkotók bevonásával szervezett workshopokkal bővítve szándékoznak megrendezni - nemcsak a 900 lakosú, számos művésznek és médiaszemélyiségnek otthont adó Balaton-környéki települést szeretné felhelyezni az ország kulturális térképére. A hosszú távú tervek között szerepel egy olyan alkotóház kialakítása, amely pályázati rendszerben egy-egy hónapra egész évben otthont adhat képzőművészeknek.

Az alkotótábor a Monogram Tolvaly Ernő Alapítvány és az Image Factory együttműködésével, a Nemzeti Kulturális Alapprogram és Füle Községi Önkormányzat támogatásával valósul meg.

További információ:
Tóth György 06 30 464 4517
fuleimuvesztelep@gmail.com
facebook.com/fuleimuvesztelep
nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban
art&design

Mátrai Erik AIR című kiállításáról
Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés