bezár
 

art&design

2012. 08. 13.
Juan Gyenes emlékkiállítása Kaposváron
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Juan Gyenes (1912 -1995) fotóművész születésének 100. évfordulója alkalmából kedden emlékkiállítás nyílik szülővárosában, Kaposváron.

prae.hu

Az aznap kezdődő Kaposvári Nemzetközi Kamarafesztivál kísérőprogramjaként a Vaszary Képtárban rendezett tárlatot Keleti Éva Prima Primissima-díjas fotóművész ajánlja a megnyitó közönségének figyelmébe.

A spanyol királyi udvar fotósának emlékkiállítását Hegedüs György, a Somogyi Fotóklub elnöke rendezte, aki korábban egy könyvben is összefoglalta Juan Gyenes (Gyenes János) gazdag életútját.

A "fél szívvel mediterrán, fél szívvel magyar" fotográfus mindig ápolta szülőhazája és szülővárosa emlékét, és ragaszkodott hozzá, hogy minden róla szóló cikk, kiadvány, interjú így kezdődjön: Született Kaposváron, Magyarországon - hangsúlyozta a kiállítás rendezője, hozzátéve, emellett azt is büszkén vallotta: "Magyarul gondolkodom, számolok és álmodom".

Hegedüs György elmondta: Juan Gyenes  a kilencvenes évek elején a fotóiból sokat szülővárosának adományozott. E 124 képből álló gyűjteményből - a 20. század jeles szellemi alakjairól, művészekről, tudósokról készített portrékból, zenére álmodott fotókompozíciókból - a mostani  tárlaton 121 fotó lesz látható, köztük magáról a fotográfusról készült önarckép.

A kiállítás érdekességeként a tárlat rendezője megemlítette: az előbbiek mellett lesz még egy, a Somogy Megyei Múzeum tulajdonában levő fotó, amely Rippl-Rónai József világhírű kaposvári festőművészről készült halálos ágyán.

A fotóművészet egyik legjelentősebb alakjaként számon tartott Juan Gyenes 1940-ben telepedett le Madridban. Ő volt a spanyol királyi család hivatalos fotósa, de a század meghatározó művészeiről készült képek is gazdagították gyűjteményét.

A Spanyol Királyi Szépművészeti Akadémia választott tagja volt. Öt kontinens fotóművészei közül eddig ő az első és egyetlen akadémikus. Juan Gyenes emlékkiállítását október 27-ig tekinthetik meg az érdeklődők.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Az acb Galéria Redők című tárlatáról
art&design

Mátrai Erik AIR című kiállításáról
Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde
art&design

Kiállításkritika A kétely felfüggesztéséről

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés