bezár
 

art&design

2012. 08. 10.
Negyedével nőhet az Iparművészeti alapterülete
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Mintegy negyedével nagyobb alapterületen, új szárnnyal és többek között időszaki kiállítótérrel, étteremmel, konferenciaközponttal kiegészülve működhet a jövőben az Iparművészeti Múzeum (IMM); az épület komplex rekonstrukciója a tervek szerint 2016-17-re fejeződhet be.

prae.hu

 A mára igen rossz állapotba került, Lechner Ödön által tervezett szecessziós palota rekonstrukciós tervpályázatának eredményét pénteken hirdette ki az IMM; a 32 elbírált pályamű közül a bíráló bizottság a Vikár és Lukács Építész Stúdió munkáját ítélte a legjobbnak.

    Vikár András építész az MTI-nek elmondta, hogy koncepciójukban két fő célkitűzést kívántak megvalósítani: az IMM épületét mint a magyar építészettörténet kiemelkedő remekművét megfelelően és korhűen rekonstruálni és a nyilvánosság előtt bemutatni, másfelől létrehozni egy 21. századi színvonalon és technikával működő múzeumot.

    "A meglévő épületet, amennyire lehet, változatlan formában meg szeretnénk tartani, eredeti értékeit megőrizni. Csak olyan mértékű átalakítást képzelünk el, amennyi technikai szempontból szükséges vagy a ház állagát védi" - hangsúlyozta az építész.

    Mint megjegyezte, a múzeum mindmáig meg nem valósult épületrészét ezzel szemben teljesen mai formában fogalmazták meg, a 21. század anyagaival, szerkezeteivel és technikájával.

    "A munkánk legnagyobb részét arra fordítottuk, hogy ez egy tökéletesen működő épület legyen, ehhez egy rendkívül szerteágazó, több mint 40 oldalas programot készítettünk" - árulta el.

    Vikár András rámutatott: az 1896-ban elkészült palota tervezője sok tekintetben nem gondolhatott a mai kor igényeire, a győztes pályamű azonban olyan múzeumot kíván létrehozni, amely funkcióival részben finanszírozni képes a saját fenntartását.

    Lukács István és Vikár András ezért az aula alatt létrehozandó térbe egy nagy időszaki kiállítóteret helyezett, ezen felül kávézót és az új szárnyba külön éttermet, valamint konferenciaközpontot is tervezett.
Az új épületbe képzelték el a Magyar Design Múzeumot, figyelembe véve, hogy a 21. századi művészet sokkal aktívabb és élőbb környezetet igényel. Ez a rész külön is megközelíthető lesz, de a főépület kiállításait végigjárva is ide lehet eljutni: a kiállítótereket az illeszkedésnek köszönhetően az első és a második emeleten is körbe lehet majd járni - ismertette a koncepciót Vikár András.

    Mint elmondta, az IMM jelenlegi épülete 20 ezer négyzetméter alapterületű, míg a hozzáépítés mintegy 5 ezer négyzetméter lesz.
Takács Imre főigazgató az eredményhirdetés után az MTI-nek elmondta, hogy a kiviteli tervek elkészítésére 140 millió forintot fordíthatnak; az EU-s forrásokból tervezett beruházás becsült költsége 15 milliárd forint lesz.

    Az IMM új egységeként jön majd létre a Magyar Design Múzeum, amely a kortárs hazai formakultúra és divat remekeit mutatja be a hazai és külföldi közönségnek, részben az IMM gyűjteményében már ma meglévő, részben a jövőben megvásárolandó tárgyakon keresztül - közölte.

    A főigazgató becslése szerint a kiviteli tervek elkészülte és az engedélyeztetési folyamat lezárulta után az építkezés 3-4 évet vehet igénybe, így a megújult Iparművészeti Múzeum 2016-17-ben nyithatja meg kapuit.

    A tervpályázattal kapcsolatos dokumentumok, köztük a rekonstrukció tervezési programja a www.imm.hu/tervpalyazat honlapon olvasható.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Gondolatok Metzing Eszter The skin sees when the eyes touch című kiállításáról, Inda Galéria / Budapest
Lugosi LUGO László utánkövetése – elhangzott az emléktábla avatásán
art&design

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában

Más művészeti ágakról

Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés