bezár
 

színház

2012. 08. 10.
Vasárnap kezdődik a Summerfest folklórfesztivál
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Vasárnap kezdődik a Summerfest folklórfesztivál, amely huszonegy ország hétszáz táncosával és mintegy ezer programmal várja a néptánc és a világzene szerelmeseit tizenegy napon át Százhalombattán, Ráckevén és Tökölön.

Szkéné színház

Dobos Ágnes, a fesztivál sajtóreferense az MTI-nek elmondta, hogy a 19. alkalommal tartandó Summerfest Európa legnagyobb, Magyarország legjelentősebb nemzetközi folklórfesztiválja. 

    A tizenegy nap alatt bemutatkozik Argentína, Peru, Venezuela, Mexikó és Costa Rica, de ott lesznek Nepál, India, Tajvan és Thaiföld táncosai is, emellett érkeznek vendégek Dagesztánból, Grúziából és Burjátföldről is.

Európát Magyarország mellett Oroszország, Szardínia, a Kanári-szigetek, Olaszország, Szlovákia, Lengyelország, Macedónia és Csehország képviseli. "Semmihez sem fogható látvány, amikor több száz táncos vonul fel hazája viseletében, és a nézőket is bevonva közösen mutatja be táncait" - emelte ki a városháza munkatársa. 

    A fesztivált - amely tagja a 85 országot számláló nemzetközi folklórszövetségnek, a CIOFF-nak is - 1996 óta immár három Pest megyei település, Százhalombatta, Ráckeve és Tököl közösen szervezi, kiterjesztve a százhalombattai helyszíneket a partnertelepülésekre.

    A hagyományokhoz híven Százhalombatta ad otthont a hivatalos nyitó és záró ceremóniának, de a központi helyszín mellett párhuzamosan zajlanak az események a településeken. A Táncpanoráma keretében országcsoportok mutatkoznak be esténként, gyerekeknek és felnőtteknek szóló nemzetközi táncház, világzenei koncertek és nemzetközi játszóház várja a vendégeket - mutatta be a nagyszabású rendezvényt a sajtóreferens.

    Az egyes települések önálló programjai között Százhalombattán egyebek mellett Berecz András önálló estje, a Csík Zenekar lemezbemutatója, Pál István Szalonna és családja, valamint a Benkó Dixieland Band koncertje szerepel, kiállítás is nyílik Ünnepek és hétköznapok címmel Pest megye és Budapest tárgyalkotó népművészeinek munkáiból. 

    A világtalálkozó ideje alatt folk kocsma, világzenei sátor, fesztiválklub, mesegyár fogadja a városba érkezőket, folyamatosan kínálja portékáit a népművészeti kirakodóvásár, a Hungarikumok utcája és a Summerfest Sokadalom. "Új programként idén gasztronómiai kalandozásra hívják az érdeklődőket Százhalombattán: három étteremben a Mezőföldi, az Erdélyi és a Felvidéki Ételek Háza várja az ínyenceket" - sorolta Dobos Ágnes.

    A fesztivál állandó és fontos eleme a sérült emberekkel való találkozás, az Aranyszív Gála keretében fellép a Gördülő Táncegyüttes, a Vakrepülés színjátszó társulat és a Felhőjárók színpad. Elengedhetetlen része a rendezvénynek a Szeretetasztal is, ahol Százhalombatta lakói süteményekkel, helyi specialitásokkal és házi készítésű finomságokkal várják a helyi és a nemzetközi közösségeket. 

    A százhalombattai helyszín különlegessége, hogy a táncosokat családok fogadják be, de az sem megszokott, hogy sok önkéntes segíti a fesztivált - hangsúlyozta Dobos Ágnes. 

    Felhívta a figyelmet arra, hogy Ráckevén már szombaton elkezdődik a programsorozat. A tíz nap alatt fellép többek között a Magyar Állami Népi Együttes, a Vujicsics zenekar, a Talamba ütőegyüttes és Berecz András.

Nem hiányoznak a ráckevei program megszokott elemei sem, így a Magyar Gála és a vízi karnevál: a Kis-Dunán lampionokkal díszített hajók és csónakok teremtenek különleges hangulatot a folyón. A látogatók művészeti és kézműves parkkal is találkozhatnak, a helyi programok az augusztus 20-iki ünnepi eseményekkel és a nemzetközi gálaműsorral zárulnak. 

    Tökölön egyebek mellett Hercku Ágnes és Nikola Parov kvartettjének hangversenyére invitálják a közönséget, de népi játszótér, mesemusical és nemzetiségi együttesek ajánlják magukat. A település nemzetközi folklórgálával, zenés tűzijátékkal és utcabállal zárja a Summerfestet augusztus 20-án.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
színház

Podlovics Laura: Nem félünk a sötétben / Budapest Bábszínház, Kísérleti Stúdió
színház

Forgách András A játékos és a többiek című drámakötetének bemutatója

Más művészeti ágakról

Renaud-Delage: Gru 4
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés