bezár
 

zene

2012. 08. 08.
Kaposfest: kamarazene, kamaratárlat
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A III. Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál kiegészítő eseményeinek sorában különleges és rangos vállalkozás a Kortársak című kiállítás, amelyen Sturcz János válogatásában 22 kortárs magyar alkotást láthatnak az érdeklődők a város központjában, a Rippl-Rónai Teremben. A Magyar Képzőművészeti Egyetem docense, művészettörténész kész mindennap tárlatvezetést is adni, beszélgetni a művekről.

prae.hu

"Jónak találtam a Bolyki György fesztiváligazgató által adott Kortársak címet, de alcímként az írnám ki: Megközelítések. Ragaszkodtam ahhoz, hogy egy személy válogatása kerüljön a falakra, kapjon a néző átfogó képet a mai magyar festészetről. Befogadóként érzékeltem a fesztiválon, milyen páratlan a zenei színvonal, úgy gondoltam, hogy egy másik - sajnos a kulturális közéletben kissé elhanyagolt - műfajból hozzak párhuzamot" - mondta el az MTI-nek Sturcz János. 

    Bár a kamarazenéhez illően ez kamaratárlat, azért szép számú, 22 kép látható jövő szerdától. A tárlat 11 meghívott neves festő munkájából és 11 nyilvános pályázat útján bekerült alkotásból áll. A kiállítást Sturcz János művészettörténész állítja össze. 

    A kiállító művészek: Braun András, Czene Márta, Gál András, Győrffy László, Hajdú Kinga, iski Kocsis Tibor, Jakatics-Szabó Veronika, Kis Róka Csaba, Kósa János, Szabó Ábel, Szűcs Attila, Dobó Bianka, Cseke Szilárd, Király Gábor, Szakszon Imre, Deli Eszter, Hámori Anett, Kántor Ágnes, Szunyoghy Viktória, Verebics Ágnes, Barakonyi Zsombor, Kopasz Tamás. 

    "Minthogy a fesztiválom modern zeneművek is elhangzanak, úgy véltem, a képeknek is korunkból valóknak kell lenniük. Nem valamiféle nagy központi témát jelenítünk meg, de olyan alkotásokat válogattam, amelyek a mai magyar festészetben fontosak, megjelenik a monokróm festészet, az op-art egyfajta újrafogalmazása és figuratív mű is, nemcsak azért mert befogadhatóbb, hanem mert az egész nemzetközi szcénára jellemző a figurativitás.

Nem a realitás, hanem a látomásos megfogalmazás, legyen az emberi alak vagy tájkép" - fogalmazott Sturcz János.

    Azokra művészekre helyezte a hangsúlyt, akik a reneszánsz, a klasszikus, a múltbeli festészettel valamiféle párbeszédet folytatnak jelenkori szemlélettel. "Senkit sem diszkriminálok, de inkább a fiatal és a középgenerációra összpontosítottam. Bár nem volt cél, úgy érzem, a férfi-nő arány is rendben van" - jegyezte meg Sturcz János. 

    A művészettörténész a megnyitótól a fesztivál végéig, augusztus 20-ig várja tárlatvezetéssel a közönséget. Az alkotóktól pedig rövid és főként igen közérthető kommentárokat kért, ezek is fogódzót adnak a nézőknek. "Nagyon szeretnék jövőre is hasonló kiállítást rendezni és úgy látom, a fesztivál vezetőiben is van erre hajlandóság." A tárlat november 30-ig látogatható. 

    A kiegészítő események közé került Réz András film klubja, a Bolyki Soul&Gospel Kórus koncertje, az Esterházy-műkincsek eddig még sehol be nem mutatott anyagából és a Juan Gyenes fotóművész képeiből álló kiállítás.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Borbély László zongoraművész és Zeneakadémista tanítványainak koncertje
Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
A Pécsi Jazz Napok négy koncertjéről

Más művészeti ágakról

Lichter Péter: Frankenstein eksztázisa – A found footage filmek és videóesszék formavilága
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés