bezár
 

art&design

2012. 08. 07.
Seuso-kincs: az államtitkárságon nincs nyoma egyeztetésnek
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) kultúráért felelős államtitkárságán nincs dokumentálható nyoma annak, hogy az elmúlt két évben a Seuso-kincsek egy részének vagy egészének esetleges hazahozataláról bárki hivatalosan tárgyalt vagy egyeztetett volna a kormány illetékeseivel - közölte az államtitkárság kedden az MTI-vel.

prae.hu

"Amennyiben a kultúráért korábban felelős államtitkár, Szőcs Géza ilyen tárgyalásokat folytatott, a dokumentumok hiányában vélelmezhető, hogy azt magánemberként tehette, így a megbeszélések folytán kialakult álláspontja magánvélemény" - olvasható a közleményben. 

    Az államtitkárság megismételte, hogy "a magyar állam a Seuso-kincsekkel kapcsolatban továbbra is tulajdonosnak tekinti magát. A kormány nyitott minden komoly és tisztességes szándékú, az ország érdekeit szem előtt tartó műgyűjtővel és műkereskedővel a Seuso-kincsek és más, a nemzeti kultúra szempontjából meghatározó műtárgyak és lelet-együttesek sorsáról is érdemben a hazai és nemzetközi jogszabályokat betartva egyeztetni."

    Zelnik István a Seuso-kincsek egy részének esetleges hazahozatalával kapcsolatban a kormányt és az államtitkárságot hivatalosan nem kereste meg - szögezték le ismételten a közleményben.

    Mint írták, "a Seuso-kincsek ügyében L. Simon László kultúráért felelős államtitkár a jövő héten a téma szakavatott ismerőivel és elismert szakemberekkel tárgyal," a megbeszélések eredményeiről a közvéleményt tájékoztatni fogják.

    Zelnik István a Hír TV Kontraszt című vasárnap esti műsorában mondta el, hogy ugyan a jelenlegi kulturális államtitkársággal nem vette fel a kapcsolatot, másfél évvel ezelőtt Szőcs Géza akkori kulturális államtitkárral állapodott meg arról, hogy megkísérli a Seuso-kincseket visszahozni az országba.

A megegyezés szerint saját költségére és felelősségére kideríti a kincs tulajdonosainak kilétét és azt, hogyan hozható haza az értékes lelet. Ezután titkos tárgyalásokat folytatott a kincsek megvásárlásáról, és azokról rendszeresen tájékoztatta a magyar illetékeseket.

Idén május 31-én aláírta a kincsek felének megvásárlásáról szóló szerződést. Megjegyezte, hogy a szerződésről a kormány is kapott másolatot.

    A késő római kori Seuso-kincs nagy valószínűséggel az egykori Pannoniából származik. Az ezüsttárgyakat vélhetőleg Polgárdi környékén illegálisan ásták ki, majd közvetítők útján, a nyolcvanas években kerültek a nyugat-európai műkincspiacra.

A tizennégy ismert darabot 1980 és 1987 között vásárolta meg egy Lord Northampton vezette angol befektetési társaság. A magyar kormány 1991-ben bejelentette igényét a kincsre, de 1993-ban New Yorkban elvesztette az igény érvényesítésére indított pert.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban
Az acb Galéria Redők című tárlatáról
Lugosi LUGO László utánkövetése – elhangzott az emléktábla avatásán
art&design

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Platon Karataev: Napkötöző
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés