bezár
 

zene

2012. 08. 06.
Tiszadobi Zongorafesztivál
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Szerdán kezdődik a Tiszadobi Zongorafesztivál, amely a 150 éve született francia zeneszerző, Claude Debussy előtt tiszteleg. Az esemény hat napja alatt a megújult Andrássy-kastély parkjában több jeles zongoraművész, például Kocsis Zoltán és Borisz Berezovszkij is pódiumra lép.

prae.hu

Hauser Adrienne zongoraművész, a fesztivál alapító vezetője az előkészületek finisében elmondta az MTI-nek, hogy a szerdai nyitó koncerten ő játszik a franciakertben. Másnap a másfél évtized alatt gyakori vendég Mocsári Károly, pénteken a fesztivál sztárvendége, az orosz Borisz Berezovszkij, szombaton pedig a minden évben jelen lévő Kocsis Zoltán zongorázik a pódiumon, amelyet - akár a kastélyt - új világítás fog fénybe borítani. 

    "A 15. fesztivált nagy ünnepnek képzeltem el, fél évvel ezelőtt mindent megmozgattam ezért, de be kellett látnom, hogy a költségvetésünk nem enged meg óriási gesztusokat. Pompa nem lesz, de méltóságteljes programot kínálunk a közönségnek" - jellemezte az eseményt Hauser Adrienne. 

    Az előző fesztiválokon észrevette, hogy elég sokan érkeztek Tokajból, idén hozzájuk is "elmegy" a fesztivál: a szépen felújított zsinagógában ő adja a záró koncertet és a jó akusztikájú teremben lép fel - a fesztivál történetében másodszor - a Soós Adrienne-Ivo Haag svájci zongoraduó. "Mindig is célom volt, hogy szép lassan terjeszkedjünk" - jegyezte meg a zongoraművész. 

    A tiszadobi református templom ismét szerepet kap: csütörtök délután Kassai István Erkel-műsort ad ott. Hauser Adrienne véleménye szerint a Debussy életműve előtt hódoló programot egyáltalán nem üti, hogy Erkel és Mosonyi ritkán hallható zongoraműveit szólaltatja meg az Erkel-oeuvre-t és korát kutató zongorista. Pénteken délután a templomban mutatkozik be a 17 éves rendkívüli tehetség, Váradi László a fiatal művészeket prezentáló sorozatban. 

    "Évek óta nagyon vártuk, mostanra elkészült, kívül-belül megújult az Andrássy-kastély. Sajnos nincs még bebútorozva, azt hiszem, a Tiszadobi Zongorafesztivál az első jelentős esemény, amely felhívja a figyelmet az épület újjászületésére. Ami öröm, de nehézség is, mert nekünk kellett egy mobil éttermet és büfét a koncertek idejére a kertbe telepíttetnünk" - jegyezte meg Hauser Adrienne.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Bartók György szerzői estje a Fugában
Borbély László zongoraművész és Zeneakadémista tanítványainak koncertje
Világsztárok a Budapest Jazz Clubban: Oz Noy Trio
Haydn out, Muse in – múzsadilemmák

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Renaud-Delage: Gru 4
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés