bezár
 

art&design

2012. 08. 03.
Új Munkácsy-kép került elő!
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Egy hónappal ezelőtt bukkant fel az a Munkácsy-festmény, melyet Pákh Imre pénteken délután mutatott be a szegedi Móra Ferenc Múzeumban. Az Egy legény az asztalnál című kép egy igazi gyöngyszem: a világháborúig lappangott, majd egy gyűjtőhöz került, akinek az özvegye egy kis francia aukciósházban árvereztette el.

prae.hu

A festmény 1874-ben készült Békéscsabán, A falu hőse című Munkácsy-alkotás előtanulmányának tekinthető. Egy szemfüles műkereskedő bukkant rá nemrégiben Franciaországban, ahol egy aukciósházban került árverezésre. A képkereskedőtől jutott el aztán a remekmű Pákh Imréhez, az Amerikában élő Munkácsy-gyűjtőhöz. A festményen egy asztalnál ülő parasztlegény látható, az alkotáson megfigyelhető a tipikus Munkácsy-féle színhasználat és ecsetkezelési technika.
Pákh a frissen előkerült Munkácsy-képpel
Pákh szerint a világon körülbelül 350 Munkácsy-alkotás lappanghat még, tehát könnyen lehet, hogy a Munkácsy életmű felét még nem is ismerjük. Folyamatosan újabb és újabb képek kerülnek elő, Pákh Imre pedig folyamatosan figyeli és keresi a frissen felbukkanó alkotásokat, és amint lehet, megvásárolja őket. A gyűjtő úgy fogalmazott: Munkácsy reneszánszát éli, hiszen egyre többen kíváncsiak a festő lenyűgöző alkotásaira. Pákh szerint a festőművész felvette a versenyt a legjobb külföldi festőkkel és győzött, ezért vált ki büszkeséget a közönségből, ezért olyan népszerű festő mind a mai napig.

Az Egy legény az asztalnál című alkotás pénteken bekerült a Móra Ferenc Múzeumban látható Munkácsy-kiállítás kollekciójába, így 42-re emelkedett a szegedi Kultúrpalotában megtekinthető Munkácsy-remekek száma. A tárlatot a megnyitó óta már több mint tízezren látták.
nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

A Budapesti Fotófesztivál Női fókusz című kiállításáról
Az acb Galéria Redők című tárlatáról
art&design

Megnyitószöveg KristofLab Still Life című kiállításához
Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde

Más művészeti ágakról

Renaud-Delage: Gru 4
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés