bezár
 

film

2008. 09. 15.
Mexikói Filmhét a Művészben
A mexikói filmek mustrája szeptember 18. és 24. között
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Mexikói Filmhét a Művészben A Mexikói Nagykövetség és a Budapest Film ismét megrendezi a mexikói filmek mustráját. Az utóbbi évek kiemelkedő alkotásait szeptember 18. és 24. között a Művész moziban láthatják a mexikói filmek szerelmesei.

Az idei Mexikói Filmhét során hat játékfilm és öt rövidfilm lesz látható a Művész mozi vásznán, melyek mindegyike aktuális társadalmi problémákra reflektál a maga módján.

prae.hu

Az "új mexikói film" néhány képviselője, Alejandro Gonzáles Inarritu (Korcs szerelmek, Bábel), Alfonso Cuarón (Anyádat is), Guillermo del Toro (A faun labirintusa) neve már ismerősen hangzik. A most bemutatandó művek az új filmes generáció további kiemelkedő alkotóinak tehetségét bizonyítják.

Az elsőfilmes Rodrigo Plá A zóna címmel forgatott torokszorító drámát Mexikóváros egy gazdagok lakta, szögesdróttal és fallal elkerített negyedéről, és az ott uralkodó farkastörvényekről. Az alkotást FIPRESCI-díjjal jutalmazták a Torontói Filmfesztiválon.

A beszédes című Az ország, ahol semmi sem történik vígjáték egy pénzmosásba keveredett hivatalnokról, a feleségéről és a szeretőjéről; bemutatják Ignacio Ortiz drámáját, a Mezcalt, amely a Mexikói Filmakadémia és több nemzetközi filmfesztivál összesen 11 díját söpörte be, és látható lesz Kurt Hollander filmje, a Biliárdjátékosok, mely a szélhámosból biliárdszalon-tulajdonossá váló El Vago meséje. A dokumentumfilm műfaját Mercedes Moncada Rodriguez filmje, a Maria Elena passiója képviseli, mely Ezüst Ariel-díjas alkotás egy fiát vesztett, hegyi törzsét, és a konvenciókat elhagyó asszonyról.

A rövidfilmes válogatás szintén kincseket hoz a felszínre: a Cannes-i Arany Pálma-díjra jelölt Támasz nélkül, valamint A fehér vonal szindrómája az animációs műfaj gyöngyszemei, a Durrdefekt sötét tónusú thriller, A szív bugyrai vígjáték a főszerepben Gael García Bernállal, Az ég tükrében pedig fesztiválkedvenc,fantázia egy dobozba zárt repülőről.



Program:

09.18., csütörtök, 20.00.
A zóna - zártkörű díszelőadás (97’)


09.19., péntek, 20.00.
Támasz nélkül (4’),
A mágus (98’)


09.20., szombat, 20.00.
A zóna (97’)


09.21., vasárnap, 20.00.
Az ég tükrében (10’),
Mezcal (90’)


09.22., hétfő, 20.00.
A fehér vonal szindrómája (7’),
Az ország, ahol semmi sem történik (91’)


09.23., kedd, 20.00.
A szív bugyrai (18’),
Maria Elena passiója (76’)


09.24., szerda, 20.00.
Durrdefekt (14’),
Biliárdjátékosok (85’)

nyomtat

További írások a rovatból

George Miller: Furiosa – Történet a Mad Maxből
A 14. Frankofón Filmnapokról
Hajdu Szabolcs: Kálmán-nap

Más művészeti ágakról

Platon Karataev: Napkötöző
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés