bezár
 

film

2008. 09. 14.
Cinefest - ötödször!
KEZDŐDIK A FESZTIVÁL
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Cinefest - ötödször! Vasárnap, szeptember 14-én indul a Fiatal Filmesek Nemzetközi Fesztiválja!

A miskolci Művészetek Házában (Rákóczi u. 5.) 18.00 órakor Fedor Vilmos, Miskolc Megyei Jogú Város alpolgármestere és Bíró Tibor fesztiváligazgató nyitja meg a fesztivált, melyre minden vendégünket szeretettel várjuk.

Ezzel kezdetét veszi az 5., jubileumi fesztivál: idén a CineFest a hagyományosan kitűnő versenyfilmek mellett különösen sokféle programmal, igazi pezsgő fesztiválhangulattal, bulikkal és koncertekkel várja az érdeklődőket!

prae.hu

Szinte minden napra jut valami!

Hétfőn, szeptember 15-én fiatal filmes fórummal kezdődnek a szakmai programok, ahol a versenyfilmek alkotói és producerei filmvásárlókkal és filmforgalmazókkal találkozhatnak. A szervezők célja, hogy minél több fesztiválfilm jusson el a mozikba és a televíziók képernyőjére.

A Művészetek Házában szeptember 17-én, szerdán 14 órakor kezdődő nyilvános workshop tárgya Közép-Európa és Hollywood kapcsolata: a résztvevők - neves kritikusok, filmtörténészek - arra keresik a választ, hogy mi lehetett az
amerikai mozi létrehozóinak - akik nagyrészt Európának ebből a régiójából mentek Amerikába - a titka? William Fox (a későbbi 20th Century-Fox alapítója) például a Miskolchoz közeli Ricsén született, Adolph Zukor (a későbbi Paramount Pictures alapítója) pedig Tolcsván. Az egésznapos programon sok érdekes filmtörténeti ismerettel gazdagodhatnak a résztvevők.

A csütörtök, szintén a Művészetek Házában, a dokumentumfilmeseké: Szalay
Péter
rendező vezetésével 15 órától a rendszerváltás dokumentumfilmjeiből kaphatnak rövid, érdekes és szubjektív ízelítőt az érdeklődők, a vetítéseket Almási Tamás, Papp Gábor Zsigmond és Sós Ágnes rendezők
részvételével viták kísérik.

Az idei "Nők a képben" tematikus programhoz több beszélgetés kapcsolódik, melyek szeptember 19-én, pénteken lesznek a Művészetek Házában. A CineFest, idén először, életműdíjat ad ki. A kitüntetett Gyarmathy Lívia,
a Magyar Mozgókép Mestere, akivel pénteken 14.20-kor Stőhr Lóránt kritikus beszélget. Filmjeiből retrospektív sorozatot válogattak a szervezők.

Idén 280 nevezés érkezett a CineFestre. A Fiatal Filmesek Nemzetközi Fesztiváljára 48 országból 5 kategóriában - nagyjátékfilm, kisjáték- és kísérleti film, dokumentumfilm, animációs film és speciális kategória - érkeztek alkotások. Az előzsűri döntése értelmében a legjobb 67 film versenyezhet a díjakért, melyek 24 országot képviselnek. Többek között 7
lengyel, 7 német, 4 észt, 2 angol, 4 izraeli, 15 magyar és 6 spanyol film került a versenyprogramba, köztük 10 nagyjátékfilm, 25 kisjátékfilm, 12 animációs film és 13 dokumentumfilm.

A szervezők kitűnő koncertekkel is várják a miskolciakat és a városba látogatókat. A Stella Artois Koncerteken többek között a Péterfy Bori and Love Band, a Barabás Lőrincz Eklektric és a Balanescu Quartett lépnek fel.

A vetítések után idén is számos, hajnalig tartó buli várja a látogatókat a Jameson jóvoltából, így a jó hangulat garantált.

Magyarország 5. születésnapját ünneplő, a szakma és a közönség által egyaránt a legcsaládiasabbnak tartott filmfesztiválja idén is szeretettel látja régi barátait és az új érdeklődőket egyaránt!

Miskolc, szeptember 14-21. Várunk!

www.cinefest.hu

nyomtat

Szerzők

-- Forgács Nóra Kinga --


További írások a rovatból

George Miller: Furiosa – Történet a Mad Maxből
Luca Guadagnino: Challengers
Hajdu Szabolcs: Kálmán-nap

Más művészeti ágakról

Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés