bezár
 

zene

2012. 07. 30.
Fantasztikus rockgitárosok
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A fantasztikus rockgitárosokat felvonultató G3 produkció szerdán Budapestre ér: Joe Satriani amerikai gitárvirtuóz Steve Vai-jel és Steve Morse-szal kiegészülve lesz látható és hallható a Papp László Budapest Sportarénában.

prae.hu

A ShowTime Budapest által szervezett koncert három különböző zenekar előadásából áll, egyenként 40-45 percig játszanak, a közös G3 jam a végén lesz. A G3-at Joe Satriani alapította 1996-ban, az élő fellépésekre kialakított produkció a kezdetektől számos különleges képességű gitárost vonultatott fel.

    A Budapesten szerdán játszó Satriani, Vai és Morse mellett Eric Johnson, Kenny Wayne Sheperd, Yngwie Malmsteen, John Petrucci, Robert Fripp, Paul Gilbert, Uli John Roth, Michael Schenker és Adrian Legg is fellépett a G3-mal.

    Az 1956-ban Londonban született Joe Satrianit 1987-es, igazi áttörést jelentő lemeze, a Surfing With The Alien óta sorolják a világ élvonalbeli gitárosai közé. Több mint 10 millió eladott lemezzel, 15 Grammy-jelöléssel és számos különböző díjjal a háta mögött manapság is a modern rockgitározás egyik legjelentősebb technikai tudású alakja.

    Satriani az 1980-as években gitártanítással kezdte karrierjét, és olyan sztárokat oktatott, mint Kirk Hammett (Metallica) és Steve Vai. Számos sikeres szólólemeze után 1996-ban két gitárostársával, Steve Vai-jel és Eric Johnsonnal G3 néven világkörüli turnéra indult: az időnként cserélődő gitárhősök triójának turnéja azóta hagyománnyá vált és telt házzal játszanak világszerte.

Tavaly a Van Halen tagjaival, Sammy Hagarrel és Michael Anthonyval, valamint Chad Smith-szel (Red Hot Chili Peppers) megalakította a Chickenfoot nevű supergroupot is. Az amerikai gitáros legutóbb 2010-ben játszott Budapesten, akkor is az Arénában, előtte 2004-ben a G3-mal (Steve Vai-jel és Robert Frippel), 2006-ban szólóban járt Magyarországon.

    Az 52 éves Steve Vai elsősorban Jimi Hendrix és a Led Zeppelin hatására ragadott gitárt, a technikát a világhírű Berklee School of Musicban, valamint Joe Sartiani útmutatásai alapján tökéletesítette.

Pályafutása kezdetén, 1980-ban már játszhatott a szintén példaképei közé tartozó Frank Zappával, akinek több számát átdolgozta. Turnézott a nyolcvanas években Van Halennel is.

Első lemeze, a saját kiadású Flex-Able 1984-ben jelent meg, azóta tíz sorlemeze került a boltokba. Háromszor is megkapta a Grammy-díjat, legutóbb 2009-ben.

    A szintén amerikai, 57 éves Steve Morse leginkább a Dixie Dregs alapítójaként ismert, de 1994 óta a Deep Purple-nek is tagja. Karrierjét a rock mellett a country, a funk, a dzsessz, a klasszikus zene és ezek fúziói egyaránt végigkísérték. Egy rövid munkafolyamat keretében a Kansas együttessel is dolgozott a nyolcvanas évek közepén.

Morse virtuóz gitárjátéka mellett sokrétű zeneszerzői készségeiről is ismert. A Guitar Player magazin öt éven keresztül őt választotta a világ legjobb gitárosának; 47 albumot készített eddig.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Haydn out, Muse in – múzsadilemmák
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám

Más művészeti ágakról

Kritika Kemény Lili Nem című regényéről
színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés