bezár
 

zene

2012. 07. 30.
Lakodalmas és hagyományőrző fesztivál Ajakon
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Könnyűzenei koncertsorozat, tánc show, menyegzői étel- és italkóstoló, vőfélytalálkozó, valamint búcsú is várja az érdeklődőket a VI. Ajaki Nemzetközi Lakodalmas és Hagyományőrző Fesztiválon augusztus 2. és 5. között.

prae.hu

 Takács Károlyné, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei település alpolgármestere az MTI-nek hétfőn elmondta: a négynapos mulatozás koncertekkel kezdődik csütörtök este; a Snapsz Band, a Keleti Front, Szirota Jennifer, az egyik televíziós tehetségkutató versenyzője és a Tik-Tak együttes lép fel a Péter-tó melletti fesztiválközpont színpadán.    

Pénteken zenésztalálkozó, amatőr zenekarok összejövetele, táncos buli, illetve a Karthágó, a Lord, a Hooligans és Antonyo koncertje szerepel a programban. A híres ajaki lakodalom szombaton, a nyitóünnepség után kezdődik. Takács Károlyné tájékoztatása szerint ezúttal változtatnak valamit a régi szokáson, mivel a mennyasszony a szomszéd városba, Kisvárdára való, így az úgynevezett kikérő ceremóniát a színpadon rendezik. A hagyomány szerint egykor a mennyasszonyt és a vőlegényt is a szülői házánál, külön-külön kérte ki a násznép, amelynek tagjai régen gyalog, vagy lovas kocsin, zenekari kísérettel énekelve vonultak egyik helyről a másikra.

S közben kínálgatták a pálinkát, a bort az utcán nézelődőknek is. Kínálgatás persze most is lesz a színpad környékén, mindenki megkóstolhatja a híres szabolcsi, szatmári és beregi pálinkákat, illetve meghúzhatja a boros flaskákat is.

Lakodalmi ételeket ugyancsak feltálalnak, köztük a különleges ajaki töltött káposztát, amely abban különbözik a másutt készülttől, hogy egy falatnyi, kisujjnyi nagyságú. A káposztalevelet hat-nyolc felé vágják a szakácsok, és abba egy harapásnyi fűszerezett rizs-húskeverék kerül a főzés előtt.     

A lakodalom vőfélyi, vidám rigmusait ugyancsak hallhatják majd az érdeklődők, akik este a Csík Zenekar kétórás koncertjén vehetnek rész, valamint a Delta Bulin szórakozhatnak hajnalig.    

A vőfélyeknek vasárnap találkozót, versenyt is rendeznek a nagyboldogasszonyi búcsú és körmenet után. Az utóbbin ünnepi szentmisét Seregély István, nyugalmazott egri érsek mutatja be. Este a 3+2 együttes, illetve Balázs Fecó és barátai koncertjével zárul majd az ajaki lakodalmas és hagyományőrző fesztivál.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Haydn out, Muse in – múzsadilemmák
Händel: Alcina. Marc Minkowski felvétele
A 180-as Csoport című kötet bemutatója

Más művészeti ágakról

Kritika Kemény Lili Nem című regényéről
színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés