bezár
 

irodalom

2008. 09. 13.
Hol élünk? Az udvari költő panaszkodik
MTI/PRAE.HU
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A feladat "hálátlan", semmi visszajelzés, ráadásul költői vénája is csaknem elapadt - panaszkodott Andrew Motion, a brit uralkodóház udvari költője.

prae.hu

Az 55 esztendős koszorús tollnok 1999-ben vette át elődjétől azt a feladatot, hogy tehetségét a királyi család jeles napjainak megörökítésére fordítsa, és megbízatása jövőre lejár. Kezdetben úgy gondolta, verseivel előreviheti a költészet ügyét, de ma már nagy áldozatnak érzi a protokoll-rímfaragással eltöltött időt. Mint mondta, a feladat "nagyon, nagyon hátrányos hatással volt a munkájára". Az is fájdalmasan érintette, hogy a királynő sohasem mondott véleményt a verseiről.

Az udvari költői munkái közé tartozott többek között, hogy megörökítse a királynő és férje gyémántlakodalmát és Vilmos herceg 21. születésnapját. A II. Erzsébet 60. születésnapjára szerzett költeményét Judy Dench színésznő olvasta fel a Westminster apátságban. Motion szomorúan jegyezte meg, hogy a királynő ugyan megköszönte a poémát, ám nem tudni, hogy vajon valóban tetszett-e neki.

"Az uralkodócsaládnak írni hiábavaló bujdosás volt" -kesergett a költő a Londonban megrendezett Earling Művészeti Fesztiválon. Reménykedően hozzátette, hogy bár közben képtelen volt saját munkáján dolgozni, azért úgy érzi, néhány vers érlelődik a fejében, és a többi is visszatér talán. Azt azonban leszögezte, hogy az udvari szerzeményeket soha nem veszi bele versgyűjteményeibe.

Az udvari költői poszton 1668 óta követték egymást a koszorús költők. Motion előtt Ted Hughes vállalta a megbízatást. A korábbi kinevezettek halálukig viselték a tisztet - emlékeztetett BBC hírszolgálata.
nyomtat

További írások a rovatból

Kilenc szabad növény és Boszorkányok nyara – Recenzió Sánta Miriám és Sárkány Tímea 2023-as köteteiről
irodalom

Hegymegi Flóra és Horváth Florencia beszélgetése a Kötetlenül sorozat keretében
Mi köze mindehhez Nádas Péternek?
Bemutatták Locker Dávid: Beszédkényszer című verseskötetét

Más művészeti ágakról

Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Platon Karataev: Napkötöző
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
Luke Korem és Simon Verhoeven Milli Vanilli – Az évszázad botránya című filmjeiről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés