bezár
 

színház

2012. 07. 28.
XIV. alkalommal rendezik meg a Szent István-napi Néptánctalálkozót
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Nemzetközi kulturális kapcsolatépítés céljából nyolc ország részvételével rendezik meg Romániában a 14. Szent István-napi Néptánctalálkozót.

Szkéné színház

Az augusztus 16-án kezdődő és 20-án záruló fesztiválon részt vesz Magyarország, Horvátország, Szerbia (Vajdaság), Ukrajna (Kárpátalja), Lengyelország, Olaszország, Görögország, Románia (Erdély) 13 kisebbségi kultúrát képviselő néptáncegyüttese, továbbá hat Kolozs és Szilágy megyei település mintegy 180 hagyományőrző fiatalja - tájékoztatta a Heltai Gáspár Könyvtári Alapítvány és Szarkaláb Néptáncegyüttes az MTI-t.

A fesztivál Erdélyben egyre fontosabb, identitásmegőrző és kisközösségi önszerveződést gerjesztő szerepet játszik. A Szent István-napi rendezvény ma már az európai kisebbségi és regionális kultúrák számon tartott találkozóhelyévé vált, ahol idén is számos programmal várják az érdeklődőket.

A kolozsvári események - amelyek szerves részei a Kolozsvári Magyar Napok rendezvénysorozatnak is - mellett Magyarfenesen, Bánffyhunyadon, Zsobokon, Mákófalván, Gyaluban és Kalotaszentkirályon szervezi ünnepi rendezvényeit az alapítvány és néptáncegyüttes.

Augusztus 17-én pénteken falunapok, helyi ünnepségek lesznek, a további napok folyamán felvonulások, szabadtéri színpadok, ünnepi áldás, tábortűz, tűzijáték, táncház, falubál várja a közönséget. A külföldi együttesek mellett képviselteti magát a kolozsvári Ördögtérgye Néptáncegyüttes, a Kalotaszeg Néptáncegyüttes, a Dor Transilvan Táncegyüttes, valamint a házigazda Szarkaláb Néptáncegyüttes is.

A Szent István-napi Néptánctalálkozó ünnepélyes megnyitója a kolozsvári Polgármesteri Hivatal Tanácstermében lesz, ahol a város polgármestere köszönti az együttesek népviseletbe öltözött képviselőit és vezetőit.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Haydn out, Muse in – múzsadilemmák
színház

Az ÖrkényKÖZ 1,5 ezrelék bemutatójáról
Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Bartók György szerzői estje a Fugában
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
Bemutatták Nyerges Gábor Ádám Vasgyúrók című kötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés