bezár
 

art&design

2012. 07. 27.
Somló-Spengler gyűjtemény Veszprémben
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Október közepéig látható a Somló-Spengler gyűjtemény Veszprémben, amely a kortárs nemzetközi és magyar élvonalbeli művészeinek alkotásait mutatja be.

prae.hu

 A Kilátás című kiállítás anyagát a Somlói-Spengler gyűjtemény bocsátotta a veszprémi Művészetek Háza Modern Képtárának rendelkezésére.

A médiaiparban dolgozó Somlói Zsolt és Spengler Katalin újságíró, szerkesztő a kilencvenes évek óta gyűjt kortárs képzőművészeti alkotásokat. Az első külföldi műtárgy, Tony Cragg Szekréció című szobra, mely a veszprémi kiállításon is látható, éppen tíz évvel ezelőtt került kollekciójukba. A gyűjtőpáros a Műértő című szaklapban 2011 decemberében publikált, a hazai képzőművészeti élet legbefolyásosabb szereplőit rangsoroló ötvenes listán az ötödik helyen szerepel.

    A Vass László Gyűjtemény kezelője, a veszprémi Művészetek Háza időnként más gyűjtőket is felkér, hogy mutassa be gyűjteményét, így került Veszprémbe a Somlói-Spengler gyűjtemény - mondta az MTI-nek Áfrány Gábor társkurátor, a Művészetek Háza képzőművészeti referense.

    A nemzetközi kortárs művészet élvonalbeli művészeit és kitűnő magyar alkotók műveit egy kontextusban bemutató tárlat bepillantást nyújt a világ aktuális kortárs képzőművészeti mozgásaiba, párhuzamos struktúrákban mutat be kelet-közép-európai szemszögből globálisan fontos műveket, amelyek nemcsak a jelenre, de a különböző, disztópiákkal és utópiákkal teli lehetséges jövőkre is utalnak - tette hozzá a szakértő.

    Megjegyezte: a Somló-Spengler páros tevékenyen vesz részt a kortárs magyar alkotók felkarolásában, támogatásában. 

    A veszprémi tárlattal egyidőben a válogatásban szereplő Olafur Eliasson a Tate Modernben, Tomas Saraceno a New Yorki Metropolitanben, Csörgő Attila és Nedko Solakov a világ legjelentősebb non-profit képzőművészeti kiállításán, az ötévenként megrendezésre kerülő kasseli dOCUMENTA seregszemléjén, Daniel Spoerri a bécsi Galerie Krinzingerben, a Société Réaliste a budapesti Ludwig Múzeumban, Dan Perjovschi a párizsi Palais de Tokyoban zajló triennalén állít ki. Műveik a világban igen elismert Marlene Dumas, Jesús Rafael Soto, Tatsuo Miyajima, a Turner-díjas Tony Cragg, valamint Maurer Dóra, Birkás Ákos és Sugár János alkotásaival együtt október 13-ig láthatók a Modern Képtár - Vass László Gyűjteményben.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

A Present Eye Looking to the Past című kiállításról
A Budapesti Fotófesztivál Női fókusz című kiállításáról
art&design

Keresztes Zoltán privát ikonjai mellé

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés