bezár
 

art&design

2012. 07. 26.
Fiatalok várszépítő tábora Füleken
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Szlovákiai és magyarországi fiatalok részvételével zajlik ezen a héten a tizedik várszépítő tábor a szlovákiai Füleken; a harminc fiatal az alsó vár régészeti ásatásába is bekapcsolódik.

prae.hu

Agócs Attila, a Füleki Vármúzeum igazgatója az MTI-nek elmondta, hogy a diákok újra eltávolítják a várfalakról a kártékony növényzetet, kitisztítják a középső vár ágyúállásait és sziklába vájt vízelvezető csatornáit, lecsiszolják és lefestik a várkapuban álló Bebek-ágyút. Bekapcsolódnak az alsó várban folyó régészeti ásatás harmadik szezonjába is, amelyet a múzeum régésze vezet a Szlovák Tudományos Akadémia Régészeti Intézete zólyomi kirendeltségének felügyeletével.

    Agócs Attila felidézte, hogy az elmúlt tíz év alatt mintegy 200 középiskolás és egyetemista kapcsolódott be a várvédő munkába. Közülük többeket szakmaválasztásukban is befolyásoltak a tábori élmények: régész, történész és művészettörténész hallgatóként tanulnak a két ország egyetemein.

    Az évforduló alkalmából a szervezők új elemekkel bővítették a hagyományos programot, így Fülek műemlékeinek és történetének megismerése mellett hangsúlyt fektetnek a Novohrad-Nógrád Geopark értékeinek bemutatására, a környezettudatosság és kreativitás fejlesztésére is.
Pénteken jubileumi pikniket tartanak, amelyen részt vesz Ráday Mihály, a Város- és Faluvédők Szövetségének elnöke.

    A nemzetközi tábor szervezője 2003 óta az Oppidium Fileck Polgári Társulás, társszervezője a Füleki Vármúzeum, Fülek város és Besztercebánya megye önkormányzata. A szervezőket helyi vállalkozók is segítik, akik kenyeret, ásványvizet, munkakesztyűt biztosítanak.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

(Súlyosan elfogult vélemény)
art&design

Eperjesi Ágnes és Várnagy Tibor: TAVATE: lebegés című tárlata az acb Galériában
art&design

Megnyitószöveg KristofLab Still Life című kiállításához

Más művészeti ágakról

Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés