bezár
 

art&design

2012. 07. 24.
Befejeződött az ásatás a tihanyi platón
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Befejeződött az ásatás a tihanyi apátság melletti platón, ahol 135 régészeti objektumot tártak fel, a leletek a megyei Laczkó Dezső Múzeumba kerülnek - tájékoztatta az MTI-t Pintér László, az ásatást vezető régész.

prae.hu

Emberi csontok kerültek elő az úgynevezett Tihanyi Legenda projekt során végzett, az ivóvízhálózat és a sétány támfalának megújításához kapcsolódó földmunkák ideje alatt a Pisky sétány északi szélén. 

    A megyei múzeum régészei ezen a területen azonnal leállíttatták a munkálatokat, és megkezdődött az ásatás: a felszín alatt 80–140 centiméter mélységben sírokat találtak, mélyebben egy árokrendszert, abban cölöplyukakat. A feltárt területen, főleg annak közepe táján, zsúfoltan elhelyezkedő, többször egymásba ásott sírokra, sírmaradványokra bukkantak a szakemberek.

    A temető a 18. század elejéről való, és jó kétszáz éven át temetkeztek ide, ez volt a falu barokk temetője - mondta Pintér László.

    Hozzátette: az ásatás során kiderült, hogy a tihanyi plató (ahol a Pisky sétány, valamint az apátság található) a korábbi századokban sokkal szélesebb, nagyobb lehetett, ez jól látszik abból, hogy a sétány felőli oldalon a legszélső feltárt síroknak csak maradványai vannak, vagyis az erózió a századok során lekoptatta a dombot. A temető egyébként valószínűleg folytatódik a sétány alatt, de a régészek ott már nem kutakodtak.

    Több sírban koporsómaradványokat, koporsószegeket, illetve néhány esetben koporsóveretet találtak; a sírok többsége melléklet nélküli. Három sírban (egy esetben sírmaradványban) találtak viszonylag jó állapotban megmaradt pártát, két sírban volt hajtű, egyben ruhakapocs, illetve párizsi kapcsok - összegezte Pintér László.

A leletek a megyei múzeumba kerülnek, a csontok a múzeum embertani tárába - fűzte hozzá.

    A feltárt árokrendszerekről Pintér László úgy véli, hogy a törökkori földvár sáncainak részét képezik; az árkok déli oldalán 1530-ból származó ezüstpénzt találtak.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

A Budapesti Fotófesztivál Női fókusz című kiállításáról
Az acb Galéria Redők című tárlatáról
(Súlyosan elfogult vélemény)
A teremtett „képzelet” határtalansága

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Bartók György szerzői estje a Fugában
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés