bezár
 

építészet

2012. 07. 21.
Felépült a Frank Gehry által tervezett első lakóház New Orleansban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Felépült az első olyan lakóház a 2005-ben katasztrófa sújtotta New Orleansban, amelyet Frank Gehry sztárépítész tervezett és Brad Pitt amerikai filmsztár alapítványa finanszírozott.

prae.hu

Brad Pitt, az építészet szerelmese 2006-ban jelentette be, hogy alapítványt hoz létre a Katrina hurrikánban elpusztult New Orleans-i lakóházak újjáépítésére. A természeti katasztrófában Louisiana állam legnagyobb városának jelentős része csaknem a földdel vált egyenlővé.

Pitt Make It Right nevű alapítványa 150 lakóház felépítését vállalta. Több neves szakembert kértek fel a tervezésre, köztük Frank O. Gehry Pritzker-díjas kanadai-amerikai építészt, aki többek között a bilbaói Guggenheim Múzeumot és a prágai Táncoló házat tervezte.

Gehry figyelembe vette a funkciót, a rá jellemző hullámzó és igen látványos szerkezeti megoldásokat elhagyta. Megfogalmazása szerint olyan házat akart tervezni, amelyben maga is szívesen lakna. Fontosnak tartotta a megfizethetőséget, és azt, hogy a ház ellenálljon a természeti katasztrófáknak - írta az Octogon című építészeti és dizájnlap internetes kiadása.

Az elkészült rózsaszín-lila ház tiszteletben tartja a helyi építészeti hagyományokat, formavilágot. A kétszintes, 150 négyzetméter alapterületű épület két családnak ad otthont.

Mindkét lakáshoz 50 négyzetméteres terasz is tartozik, ezek tetejét napelemek borítják. A cölöpökön álló New Orleans-i ház külső részét szálerősített cementlapokkal fedték be.

(http://www.octogon.hu/+make+it+right+kesz+a+gehry-fele+lakohaz++1.html)
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

építészet

Fényképkollekció a Tabán utolsó évtizedeiről
építészet

Interjú Kőszeghy Flórával
Egy látogatásra érdemes új célpont

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Bartók György szerzői estje a Fugában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés