bezár
 

építészet

2012. 07. 20.
Megújul a martonvásári Brunszvik-kastély parkja
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Európai uniós támogatással végzik el a martonvásári Brunszvik-kastély parkjának rekonstrukcióját; a beruházáshoz szükséges 51,5 millió forintot a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) pályázatán nyerte el az MTA Agrártudományi Kutatóközpontja.

prae.hu

Balázs Ervin, az intézmény osztályvezetője pénteken elmondta: a két alprojektből álló rekonstrukció keretében elvégzik a kastélypark tavának és mellékvizeinek kotrását, tisztítását, a műtárgyak, zsilipek helyreállítását, továbbá a történelmi park idős fáinak megóvását, kezelését, a csonkolt, sérült fák pótlását. A munkálatokkal novemberre végeznek, a projekt 2013 márciusában fejeződik be.

Az 5,7 hektáros tó és mellékvizeinek kotrása és tisztítása, valamint a kastélypark rekonstrukciója augusztus elején kezdődik meg.

Elvégzik a tófenék iszaptalanítását, helyreállítják a belső lecsapoló csatornákat és a partfalakat, felújítják a zsiliptornyokat és a zsilipeket, továbbá elvégzik a tó egyik vízszállítójának, a Szent László pataknak a tisztítását, kotrását.

Minderre azért van szükség, mert a tómeder és a vízellátó csatornák eliszaposodtak, ezért a nyári időszakban nem biztosított a tó vízpótlása, leromolhat vizének minősége, továbbá felújításra szorulnak az elzárást biztosító szerkezetek is.

A rekonstrukció másik alprojektjeként kivágják a menthetetlenül sérült, csonkolt fákat, felújítják a 70 hektáros parkot. Ezt a munkát azért kell elvégezni, mert az értékes faállomány egy része elöregedett, megdőlt, odvas törzsek, száradó ágak, kártevők, kórokozók károsításai láthatók rajtuk. Az idős fák mellett növekszik a spontán nőtt magoncok tömege, amelyek elveszik tőlük az életteret.

A projekt befejezése után az MTA Ökológiai Kutatóközpont Balatoni Limnológiai Intézete öt éven át évenkénti állapotfelméréssel ellenőrzi majd, hogy mennyire bizonyult eredményesnek a rekonstrukció.

A Brunszvik-kastély parkját az 1770-es években alakították ki, majd az 1880-as évek elején a birtok gazdájának, a Brunszvik-családnak a megbízásából Christian Heinrich Nebbien (1778-1841) német kerttervező tervei alapján korszerűsítették. A park számos ritka fafaj mellet 100 erdei növényfajnak, valamint gazdag madárfaunának ad otthont. A tó szigetén nyaranta Beethoven-koncerteket tartanak, a park pedig a turisták kedvelt kirándulóhelye.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

építészet

Hiány és emlékezet című Breuer Marcell emlékkiállítás Pécsett
építészet

Breuer Marcell emlékkiállítás Pécsett
építészet

Szaúd-Arábia gigantikus beruházása

Más művészeti ágakról

Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés