bezár
 

zene

2012. 07. 19.
Péntektől Gluck-fesztivál Nürnbergben
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Gluck, Prága és az antikvitás címmel kezdődik a XVIII. századi reformátor zeneszerző, Christoph Willibald Gluck életművét bemutató fesztivál Nürnbergben. Az állami színházban szombaton este az Ezio című Gluck-opera 1750-es prágai változata először hangzik el.

prae.hu

A negyedik Gluck fesztivál nyitóestjén, pénteken a Collegium 1704, a prágai barokk zenekar lép fel Václav Luks vezényletével, a koncert szólistája Adriana Kucerová. Nemcsak Gluck-műveket adnak elő, hanem megszólaltatják a cseh kortársak, Jirí Antonin Benda, Josef Myslivecek, Jan Ladislav Dusík és Antonin Reicha kompozícióit is.

A szervezők nevében Peter Theiler intendáns azt írja a színház honlapján (www.staatstheater-nuernberg.de), hogy Gluck és kortásai a barokk formanyelv megújításával jelentős lökést adtak a klasszikus stílus kialakulásának.

Hangsúlyozza: a legrangosabb barokk zenei előadókat sorakoztatják fel a július 28-ig tartó eseménysorozatban. Az 1750-es prágai karneválra komponált Ezio címszerepét Judita Nagyová alakítja, az Accademia Bizantina kiváló régizenei együttest - kiegészítve a nürnbergi zeneakadémistákkal - Nicola Valentini vezényli.

A gyerekeknek az Armide ifjúsági változatát mutatják be, ebben is a zeneakadémisták, valamint a színház operastúdiójának énekesei játszanak. A régizenében nagy tekintélyű Hervé Niquet és a Le Concert Spirituel egy másik kortárs, Johann Christoph Vogel Az aranygyapjú című alig ismert operáját koncertszerűen adja elő.

A nürnbergi társulat balettigazgatója és vezető koreográfusa, Goyo Montero a Don Juan-mítoszt fogalmazza újra Gluck zenéjére. Különleges estet láthat, aki a Médea Prágában című előadásra vesz jegyet. Martina Gedeck, a részben Magyarországon forgatott Schumann-film, és Szabó István Az ajtójának szereplője A másik élet címmel egy monodrámát ad elő, amelybe Benda-, Gluck-, Rosetti- és Mozart-muzsikát szőnek.

A záróhangversenyen a barokk éneklés sztárja, Vivica Genaux lép pódiumra az Accacdemia Bizantinával. A fesztivál alkalmából kétnapos szimpóziumot is szerveznek: szombaton és vasárnap a salzburgi Nemzetközi Gluck Társasággal, a Bayreuthi Egyetemmel, a thurnaui Zenésszínházi Kutatóintézettel, valamint mainzi Irodalmi és Tudományos Akadémiával együttműködésben beszélnek a résztvevők a mai előadásmód és a tudomány kölcsönhatásáról, a szervezők élénk vitára számítanak.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Bartók György szerzői estje a Fugában
Élménybeszámoló a Decolonize Your Mind Society koncertjéről
Nils Frahm: Day

Más művészeti ágakról

Lichter Péter: Frankenstein eksztázisa – A found footage filmek és videóesszék formavilága
színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés