bezár
 

zene

2012. 07. 18.
Magyar művészek a solini népzenei fesztiválon
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Nemzetközi népzenei fesztivált rendeznek a hét végén a horvátországi Solinban: az Ethnoambient Salona háromnapos programsorozata Végh Andor magyar dudás és dudakészítő műhelyfoglalkozásaival kezdődik csütörtökön, Szokolay Dongó Balázs és Bolya Mátyás, a Rohoncz Folkműhely két művésze pedig a záró esten, szombaton szórakoztatja a közönséget a Split melletti tengerparti városban.

prae.hu

A solini fesztiválon, amely a kulturális sokszínűség zenei ünnepeként hirdeti magát, a magyar művészek mellett az öttagú francia Lo Cor de la Plana kórus, az Andrew Cronshaw vezette örmény-ausztrál-finn-brit Sans együttes és a horvátországi Kries zenekar lép színpadra - olvasható a fesztivál honlapján (http://www.ethnoambient.net).

Végh Andort, a magyarországi horvát népzenészt a Kries zenekar tagjaként már jól ismeri a horvát közönség; szakmai körökben a régió legjobb dudásaként tartják számon. Nemcsak magyar és horvát, hanem az összes balkáni dudán, valamint több más fúvós és vonós népi hangszeren játszik, emellett saját maga is készít dudákat. A pécsi horvát általános iskola és gimnázium egykori diákja földrajz szakon diplomázott, a Pécsi Tudományegyetemen tanít, a Balkán etnikai térszerkezet kutatója.

Szokolay Dongó Balázs népzenét, valamint népzenei ihletésű improvizatív zenét játszik dudán, furulyán, tárogatón és szaxofonon. Saját kompozíciói megírásakor a kárpát-medencei folklórból merít. Népzenészként 1990 óta rendszeres szereplője a magyar zenei életnek.

Bolya Mátyás kobzon és citerán játszik. A magyar népzene mellett foglalkozik más népzenékkel, valamint régebbi korok zenéjével is. Rendszeresen muzsikál a magyar népzene élvonalbeli zenészeivel, emellett zeneszerzéssel, alkalmazott zeneírással is foglalkozik. Saját zenekarát, a Kárpátia Folkműhelyt 2002-ben az év folkegyüttesének járó eMeRTon díjjal jutalmazta a Magyar Rádió. 2001-től a MTA Zenetudományi Intézetének munkatársa.

Szokolay Dongó Balázs és Bolya Mátyás 1999-ben kezdett el együtt dolgozni. A kettős Rohoncz Folkműhely néven népzenei ihletésű improvizatív kamarazenét játszik fúvós- és pengetős hangszereken - olvasható a kobzart.hu internetes oldalon.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Platon Karataev: Napkötöző
Kritika az Orfeo ed Euridice új felvételéről
A Pécsi Jazz Napok négy koncertjéről

Más művészeti ágakról

Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés