bezár
 

art&design

2012. 07. 17.
Képeket írni, szavakat rajzolni: Et Lettera
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Két év felújítási munkálatai után az Et Lettera – Képeket írni, szavakat rajzolni című kiállítással nyitja meg kapuit a debreceni Déri Múzeum.

prae.hu

A 2012. július 25-én 17:00-kor nyíló kiállítás az írás és rajz tanulásának történetéről, az európai könyv- és illusztrációs művészetről, valamint kortárs képzőművészek és szépírók művein keresztül az írás és kép egymásra hatásáról szól.

Az Et Lettera bepillantást nyújt az európai írástanulási módszerekbe és azok művelődéstörténeti fejlődésébe, a latin betűs írás mint ismeretközlő közeg történeti átalakulásába, kalligráfiai, tipográfiai, képi felhasználásába.

A kortárs alkotók az irodalmi-képzőművészeti és tágabb értelemben vett művészeti nyelvek, művészetközi folyamatok vizsgálatára vállalkoznak. A felkért művészek képeket, jeleket, vizuális idézeteket használnak inspirációként munkájukhoz. Foglalkoznak az ekphraszisszal (képleírás), metaforikus értelemben magával a kép- és/vagy szöveghiánnyal. A projektet – a kép-szöveg problematikára reflektáló alkotások és kéziratok teszik komplexszé.
Et Lettera
A kiállítás résztvevői: Baglyas Erika, Benczúr Emese, Borbély Szilárd, Chilf Mária, Csontó Lajos, Dragomán György, Garaczi László, Gerber Pál, Lackfi János, Marno János, Molnár Dóra, Ráskai Szabolcs, Solt András, Szijj Ferenc, Tandori Dezső, Térey János, Tolnai Ottó, Vincze Ottó, Nemzeti és Egyetemi Könyvtár Soennecken Gyűjteménye (Strasbourg), André Malraux Nagykönyvtár (Strasbourg), A. D. Xenopol Könyvtár (Arad), Xavier Benguerel Közkönyvtár (Barcelona), Jiri Mahen Könyvtár (Brno), Debreceni Irodalmi Múzeum (Debrecen), Debreceni Református Kollégium (Debrecen).

Az Et Lettera 6 várost (Arad, Barcelona, Brno, Debrecen, Strasbourg, Varsó) összefogó projektet a Kultúra Program keretében az Európai Bizottság és a Nemzeti Kulturális Alap támogatja. A kiállítás szeptember 9-ig tekinthető meg.

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

A Budapesti Fotófesztivál Női fókusz című kiállításáról
(Súlyosan elfogult vélemény)
Az Amikor Galéria debütálása a művészeti galériák soraiban

Más művészeti ágakról

Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés