bezár
 

építészet

2012. 07. 22.
Munkaközi No.12.
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Hopp! A FUGA lépcsőjén megbotlottam. Mikor felkászálódtam, akkor meg belebotlottam a falon csüngő poszterekbe, ami valójában egy kiállítás - tudtam meg. E falfelület betöltésére és a tér adta információfelület kitöltésére időről-időre építészirodákat kérnek fel, hogy mutassák be éppen folyó munkáikat. Az állandóan működő kiállítás-sorozat címe: Munkaközi.

prae.hu

Az Apostroph Műterem szokatlan módon közelítette meg a feladatot. Nem azt mutatják be, hogy min dolgoznak, hanem hogy hogyan. Konkrétabban véve mégiscsak azt, hogy min, mert ugye asztalokon dolgozik a tervező építész, tehát a rajzasztalok felülete került át a kiállított tablókra. Nem is akármilyen asztalok ezek, melyekhez a Doka cég zsaluhéj tábláit használták fel. Ezek a panelek érdekes módon pont rajzasztal modulban gyártódtak, így kiválóan alkalmasak nemcsak a beton megtámasztására, hanem a kivitelezést megelőző mérnöki tervek létrehozásának alátámasztásaként is jó szolgálatot tesznek. Meg hát igazán stílszerű is.



Bár a mai rajzasztalok központi motívuma általában egy monitor, mely felülről nem sokat árul el, ám mégis így látunk jobban a kulisszák mögé, hiszen ily módon kikerül a fókuszunkból ez a fénnyel vibráló civilizációs objektum.

A munkaasztalok ortogonális fotói a rajtuk dolgozó építészek személyiségének és módszereinek felszínes lenyomatát adják. Egy az egyes léptékben jelenítik meg az irodában dolgozók munkakörnyezetét és privát használati tárgyait, melyek láttán rájövünk, hogy mekkora jelentősége van a tervezési folyamat személyhez kötött valóságának.



A harmadik transzformációval, ahol ezt a vízszintes felületet átforgatjuk a fal síkjára, mégis a kinyomtatott tablók olyan hatást váltanak ki, mintha ősrégi monitorok lennének, melyeken az ottfelejtett tárgyak kiégették a pixeleket. És valóban, sokszor mintha a monitoron élnénk, azzal az egy síkra zsúfolt pixeltömeggel kell kifejtenünk építészként a munkánk jelentős részét. Csak a szándékaink, képzelőerőnk, vizualitásunk ad távlatot és mélységet a születő tervrajzoknak, amik ezért voltaképpen meghatározó összefüggésben állnak jellemünk, szokásaink, megnyilvánulásaink, vagyis egyszeri, személyes mivoltunk magjával.

A 2008-ban alakult friss építésziroda frappánsan oldotta meg a bemutatkozást, nem cécózott mindenféle látványos tervanyagok összeállításával, de azért kis szórólapon közzétették tételesen az aktuális projektjeiket.


  
A kiállítás szeptember 9-éig látható itt: http://www.fuga.org.hu/
Az Apostroph Műteremről bővebben itt: http://www.apostroph.hu/
nyomtat

Szerzők

-- Fenyvesi Judit --


További írások a rovatból

építészet

Fényképkollekció a Tabán utolsó évtizedeiről
építészet

Breuer Marcell emlékkiállítás Pécsett
építészet

junya ishigami + associates építésziroda, Tokió, Japán

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés