bezár
 

art&design

2012. 07. 13.
Sokszínű sokadalom Zoárd-nap alkalmából
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Íjász- és csikós bemutatókkal, hagyományőrzők fellépésével, népművészeti vásárral és az elmaradhatatlan gasztronómiai kavalkáddal várja az érdeklődőket az idei Zoárd-napi sokadalom szombaton és vasárnap a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Vásárosnaményban.

prae.hu

A Tisza és a Kraszna folyók találkozásánál fekvő beregi város névadójáról emlékezik meg ezen a hétvégén: a település megalapításáról szóló legendában ugyanis egy magyar vitézről, Zoárd kapitányról és társairól lehet olvasni, akik a honfoglaláskor a Vereckei-hágón átkelve a Tiszához érkeztek.

A kapitány Gergely nevű vitézét a folyón való átugratásra (Ugorj, na!), majd a továbbhaladásra (No, menj!) biztatta; az akkori nyelvhasználat miatt ez a két mondat ugyan másképpen hangozhatott el, de a legenda szerint ez képezte alapját a két, azóta egyesült település, Vásárosnamény és Gergelyiugornya elnevezésének.

    A kétnapos rendezvény szombat délelőtt - az itt letelepedő honfoglaló ősöket felidézve - lovas felvonulással veszi kezdetét, majd a hivatalos megnyitóval párhuzamosan a népművészeti vásár is megnyitja kapuit. A lófajták bemutatója mellett a siklósi hagyományőrzők műsorát tekinthetik meg a látogatók, akik ezt követően a lovas íjászok műsorát kísérhetik figyelemmel. Lesz gasztronómiai verseny pásztorételeket főző csapatok számára, délután pedig a fogathajtók és népi hangszerek mesterei tartanak bemutatót.

    Vasárnap művészeti és néptánccsoportok lépnek fel a Kraszna partján felállított színpadot, majd hortobágyi csikósok és lovas ugrók tesznek tanúságot tudásukról. Lesz akadályverseny, egész napos kocsi- és szekérkiállítás, jurtaállítás és pónilovaglás, a bátrabbak pedig a Krasznán tutajozhatnak.

A híd alatt a Beregi Múzeumnak a csikóséletről és az állattartásról szóló kiállítása várja az érdeklődőket, de szerveznek kerékpárversenyt, este pedig mécseseket lehet úsztatni a vízen. A zenekarok közül a Ghymes szombaton, míg a Bürkös zenekar lép színpadra.

    Szombaton református egyház gyülekezeti házában egészségügyi szűréseket tartanak.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Mátrai Erik AIR című kiállításáról
Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde
Lugosi LUGO László utánkövetése – elhangzott az emléktábla avatásán
Az Amikor Galéria debütálása a művészeti galériák soraiban

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Bartók György szerzői estje a Fugában
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés