bezár
 

art&design

2012. 07. 13.
Magyar hímestojás-gyűjtemény
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Magyar hímestojás-gyűjteményt adományozott az Ivano-Frankivszk megyei Kolomija város Hímestojás Múzeumának Bacskai József, Magyarország ungvári főkonzulja.

prae.hu

 A magyarországi adománnyal kapcsolatban Jaroszlava Tkacsuk, a világ egyetlen, csak hímestojásokat bemutató múzeumának igazgatója pénteken elmondta: a főkonzul Magyarország különböző vidékein készült, autentikus hímestojásokból álló egyedi gyűjteményt ajándékozott a múzeumnak.

Hozzátette: a gyűjtemény egyedisége abban rejlik, hogy minden egyes darabja törzskönyvezett, azaz fel van tüntetve a festője, készítésének helye, és meg van jelölve az adott tájegységre jellemző hagyományos stílus.

    Tkacsuk azt is közölte, hogy a magyar diplomata egy különleges hímestojással is meglepte a múzeumot. Elmondása szerint ennek a héjára fémből – speciális díszítőeljárással – Magyarország és a Kárpát-mellék címereit, valamint Huculföld (ruszin népcsoport lakta ukrán körzet) jelképét, a hucul lovat applikálták.

    A gyűjteményen kívül Bacskai József a hímestojás-készítésről szóló magyar nyelvű könyveket és egy olyan térképet is átadott a kolomijai múzeumnak, amelyen fel vannak tüntetve azok a vidékek, ahonnan a gyűjtemény darabjai származnak.

    A Hímestojás Múzeum igazgatója reményét fejezte ki, hogy a magyarok jó példával szolgálnak más országok számára, hogy ők is bemutassák saját hímestojás-művészetüket Kolomijában.

    A hímestojásokat (ukránul: piszanka) bemutató, hímestojást utánzó épületben létesült múzeumot 2000-ben, a 10. Nemzetközi Hucul Fesztivál alkalmából nyitották meg. Az ott látható gyűjtemény korábban a Huculföldi Népművészeti Múzeumban, előtte pedig egy templomban volt kiállítva. A Huculföld és az egyes ukrajnai régiók hímestojásait felvonultató múzeumban mintegy hatezer darab hímestojás látható.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
art&design

Keresztes Zoltán privát ikonjai mellé
art&design

Gondolatok Metzing Eszter The skin sees when the eyes touch című kiállításáról, Inda Galéria / Budapest
art&design

Kiállításkritika A kétely felfüggesztéséről

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
Platon Karataev: Napkötöző


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés