bezár
 

zene

2008. 09. 11.
Viszockij-emlékkiállítás Esztergomban
MTI
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A brezsnyevi Szovjetunió "fenegyereke", Vlagyimir Viszockij születésének 70. évfordulójára emlékező kiállítás nyílik pénteken az esztergomi zsinagógában.

prae.hu

A dalnok-színész életművéről korábban a fővárosi Petőfi Irodalmi Múzeumban rendezett tárlatot Viczai Péter Viszockij-kutató. Az anyagot Oroszország két Viszockij múzeumából kapott tárgyakkal kibővítve mutatják be Esztergomban.

Moszkvából, Viszockij fiától az énekes kézzel írt leveleit hozta el a kutató, illetve látható a Taganka Színház pártbizottságának 1974-ben írt jellemzése, melyben támogatták, hogy az énekes Párizsban meglátogathassa feleségét, Marina Vladyt. A moszkvai múzeumból érkezett még Viszockij életében megjelent öt kislemeze korabeli kiadásban.

Szamarában indult az énekes karrierje, itt lépett fel először nagyobb közönség előtt, majd kritikus hangú, szamizdatban kiadott versei kézről-kézre jártak, dalait kazettákon terjesztették. A szamarai múzeumból CD-ket hozott a kutató, valamint bemutat több, az évfordulóra kiadott emléktárgyat.

A kiállítás után Farkasvadászattól a csend hangjáig címmel a költőt idéző zenés műsort hallhatnak a látogatók.

Vlagyimir Viszockij (1938-1980) orosz színész, énekes, költő, akitől lázadó egyénisége miatt félt a hatalom, ezért megpróbálták elhallgattatni. A moszkvai olimpia idején, 1980. július 25-én, alig 42 évesen halt meg. Művészete csak a glasznoszty idején lett legálisan hozzáférhető.

Viczai Péter 15 éve foglalkozik Viszockij kutatással, Magyarországon a témában hét kötetet írt, száznál több tanulmánya jelent meg az alkotóról, többségük Oroszországban.

2006-ban felvették a Moszkvai Írószövetségbe, idén pedig megkapta a szamarai Viszockij Múzeum hivatalos elismerését, a költő arcképét ábrázoló emlékérmet. Viczai Péter nevéhez fűződik az első magyarországi Viszockij-verseskötet, valamint a 2008 januárjában megjelent A különc bolygó.

nyomtat

További írások a rovatból

Világsztárok a Budapest Jazz Clubban: Oz Noy Trio
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám
Élménybeszámoló a Decolonize Your Mind Society koncertjéről

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés