bezár
 

irodalom

2012. 07. 11.
Kárpát-medencei irodalmi vándorgyűlés
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A hét végén Marosvásárhelyen tartja vándorgyűlését a Kárpát-medencei Irodalmi Társaságok Szövetsége (KITÁSZ); az eseményen erdélyi, magyarországi, vajdasági és kárpátaljai irodalmi társaságok képviselői vesznek részt.

prae.hu

A szövetség 22 éves múltjában megszokottá vált, hogy a Kárpát-medence más-más tájain gyűlünk össze. A Partiumban és Erdélyben is többször tanácskoztunk már, de Marosvásárhelyre most először megyünk - mondta Medvigy Endre irodalomtörténész, a KITÁSZ leköszönő elnöke az MTI-nek.

    A Székelyföld határán fekvő városban a 21. vándorgyűlését tartja a szervezet. Medvigy Endre felidézte, hogy személyes szálakkal is kötődik Marosvásárhelyhez, doktori dolgozatát a két világháború közötti erdélyi magyar irodalom szellemi áramlatairól és az erdélyi fiatal magyar írók és értelmiségiek 1937-es Vásárhelyi találkozójáról írta.

    Az erdélyi magyarság szellemi értékei című tanácskozás keretében pénteken és szombaton az erdélyi magyar irodalomhoz, az erdélyi kultúrához kötődő témában hangzanak el előadások. A résztvevők a hagyományoknak megfelelően az első napon az eseménynek otthont adó település kulturális értékeivel ismerkednek.

    A rendezvényen Medvigy Endre Nyirő József "néma küzdelméről" és "három temetésétől" tart előadást. Az irodalomtörténész sajnálatosnak tartotta, hogy "álságos cirkusz" alakult ki a temetés körül. Elképesztőnek tartotta, hogy - mint fogalmazott - miután az irodalomtörténészek egybehangzóan kedvező képet alakítottak ki Nyírő munkásságáról, "a politika valami egészen mást kezdett sugallni az íróról". Hozzátette: "a végzetes félreértések" után reménykedik abban, hogy a vándorgyűlés is hozzájárulhat a dolgok rendezéséhez.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

A tizenkettedik European Remembrance Symposiumról
Bemutatták Szvoren Edina Kérődző Kronosz című könyvét
irodalom

Tóth Júlia Éva volt a Kötetlenül sorozat vendége
Kocsis Gergely és Tallér Edina könyvbemutatója a Margó Fesztiválon

Más művészeti ágakról

Kulturális hanyatlás?
Kevin Costner – Horizont: Egy amerikai eposz
Lichter Péter: Frankenstein eksztázisa – A found footage filmek és videóesszék formavilága
Renaud-Delage: Gru 4


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés