bezár
 

zene

2012. 07. 11.
Állami irányítás alá kell vonni az Artisjust?
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Jobbik szerint elfogadhatatlan, hogy bár ígéretet kaptak rá, de még mindig nem rendezte a kormány az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület tevékenységének ügyét, amit az ellenzéki párt szerint állami irányítás alá kellene vonni. Erről Zakó László országgyűlési képviselő, a turisztikai bizottsága alelnöke beszélt szerdai sajtótájékoztatóján az Artisjus budapesti székháza előtt.

prae.hu

Az ellenzéki politikus szerint a szerzői jogvédő egyesület működése számos anomáliát vet fel. Példaként említette, hogy az Artisjus monopóliumként működik, meghatározza a beszedendő jogdíjakat az állam beleszólása nélkül, valamint a felosztásáról is egyedül dönt.

A Jobbik szerint emellett rengeteg az aránytalanság az egyesület gyakorlatában. Így például addig senki nem jogosult jogdíjra, amíg nem regisztráltatta magát az Artisjus rendszerébe, ugyanakkor a regisztrációtól függetlenül mindenkitől beszedik a jogdíjakat aki egy adott művész a zenéit játssza.

    Zakó László elmondta: Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a turisztikai bizottság tavalyi ülésén a jobbikos politikus kérdésére ígéretet tett az Artisjus jogszabályi hátterének és működésének rendezésére, az azonban azóta sem történt meg.

Éppen ezért a jobbikos politikus szerdán 15 pontos petíciót nyújtott át az Artisjus képviselőjének, amelyben a fenti anomáliákra próbálja meg felhívni a figyelmet.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Nils Frahm: Day
Simon Géza Gábor: A magyar jazztörténet ösvényein. A magyar jazztörténeti kutatás hatvanöt esztendeje 1958–2023

Más művészeti ágakról

Lichter Péter: Frankenstein eksztázisa – A found footage filmek és videóesszék formavilága
Renaud-Delage: Gru 4


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés