bezár
 

zene

2012. 07. 11.
Eszterháza szimfóniái: koncertsorozat a hét végén
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Kilenc Haydn-szimfónia hangzik el péntektől vasárnap estig az Orfeo Zenekar előadásában, Vashegyi György vezényletével a frissen felújított fertődi Esterházy-kastélyban az Apollón és a hozzányitható Haydn Teremben.

prae.hu

A zenekar többéves projektjében egy kivételével már minden Haydn-szimfóniát eljátszott Eszterházán, emlékeztetve arra, hogy a műformát Haydn ottani zeneigazgatósága idején csiszolta tökéletessé.

"Jó néhány szimfóniát többször is megszólaltattunk Eszterházán, hiszen némelyik több verzióban is ismert. Csak egy maradt ki szervezési okokból, az amelyikben négy kürtöt ír elő a zeneszerző. Most három estén kilenc olyan darabot mutatunk be, amelyek közül a legkorábbi 1764-ben keletkezett, a legkésőbbit 1780-ban fejezte be Haydn, tehát az Esterházyaknál töltött első időszakból valók. A Sturm und Drang, a felvilágosodás egyik szellemi áramlatának hatását viselik, csak egy 'kandikál ki' ezek közül, a 63-as sorszámú La Roxelane alcímű szimfónia" - mondta el az MTI-nek Vashegyi György.

Az idei rövid, a hagyománytól eltérően csak egy és nem két hétvégére szervezett sorozat érdekessége, hogy kis apparátusú műveket választottak, amelyek nagyon hitelesen mutatják meg, milyen lehetett Haydn idejében a hangzás - mutatott rá a karmester. Épp annyi zenésszel játszanak, ahány muzsikus a mester rendelkezésére állt 1762 táján, a vonóskart például három első hegedű, két második hegedű, egy brácsa, egy cselló és egy bőgő alkotja. "A bónusz az, hogy a harmadik estén fuvola is lesz" - tette hozzá.

Ezekre a koncertekre a zenekarnak pályáznia kellett a Nemzeti Kulturális Alap kulturális fesztiválok számára kiírt pályázatán. A kastély idei programjából látszik, hogy a Haydn Eszterházán elnevezésű, a Magyar Haydn Társaság által szervezett nyárvégi fesztivál idén elmarad. Vashegyi György úgy látja, jó döntés volt a Régizenei Napokat Sopronból Eszterházára telepíteni.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kritika az Orfeo ed Euridice új felvételéről
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám
Händel: Alcina. Marc Minkowski felvétele

Más művészeti ágakról

Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés