bezár
 

zene

2012. 07. 10.
Mesterkurzusok az Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiáján
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Tizennégy hangszer, köztük rendhagyó módon népi hegedű mesterkurzusán is részt vehetnek a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának (DE-ZK) hagyományos Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiájára érkezők.

prae.hu

Július 15-től 24-ig immár 12. alkalommal rendezik meg a kurzusokat, amelyekre hazai oktatók mellett Japánból, Nagy-Britanniából, Ausztriából, Németországból és Spanyolországból is érkeznek oktatók Debrecenbe.

A kurzusokra kilenc ország százötven hallgatóját várják. Fábián István, a DE rektora az akadémia keddi debreceni sajtótájékoztatóján kiemelte, hogy az egyetem nemzetközi kapcsolataiban rendkívül fontos helye van a nyári akadémiának.

Az idén alapításának 100. évfordulóját ünneplő intézmény és a város életében is rangos pozíciót vívott ki magának a rendezvény, amely egyben a kar szakmai munkáját is dicséri - fogalmazott Fábián István. Duffek Mihály, a DE-ZK dékánja ehhez kapcsolódva kitért a felvételire is, megjegyezve, hogy 337-en jelentkeztek idén az intézménybe, és közülük 160-an első helyen jelölték meg a kart.

Megítélése szerint a kar "marketingjéhez" nagyban hozzájárul a nyári akadémia. Idén negyedik alkalommal is Debrecenben, az akadémia idején készül fel a Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekar, amelyet hagyományosan Vásáry Tamás Kossuth-díjas zongoraművész-karmester vezet.

A zenekar munkájában idén mintegy nyolcvanan vesznek részt és a tavalyi párizsi hangversenyük után idén Milánóban is fellépnek. A hazai közönség július 24-én Kecskeméten, majd az azt követő napokban Debrecenben és Budapesten hallhatja őket.    

A nyári akadémia alatt Debrecenben összesen hét koncertet hallhat a közönség: a fuvola, oboa, hegedű, rezes, mélyvonós, fafúvós és ütőhangszeres gálákon mások mellett Mozart, Bach, Verdi, Vivaldi és Lajtha László munkássága elevenedik meg. A programok mindegyike ingyenesen látogatható.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Platon Karataev: Napkötöző
Világsztárok a Budapest Jazz Clubban: Oz Noy Trio
Élménybeszámoló a Decolonize Your Mind Society koncertjéről

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés