bezár
 

art&design

2012. 07. 10.
Sárdy Jánost idézi a szekszárdi múzeum kiállítása
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Tolna megyei születésű operaénekes, Sárdy János (1907-1969) alakját idéző kiállítás nyílik szerdán a szekszárdi Wosinsky Mór Múzeumban.

prae.hu

Az október 30-ig látható, Utam muzsikálva járom című tárlat a művész születésének 100. évfordulóján, Dunaföldváron rendezett kiállítás felújítása - mondta az MTI-nek Lovas Csilla, a kiállítás rendezője.

A mostani bemutató, amely a földvári anyag mellett a nagykónyi Sárdy-emlékszoba gyűjteményéből és az Országos Színháztörténeti Múzeum dokumentumaiból merít, harminc tablón ismerteti meg a pályáját operaénekesként kezdő, de elsősorban film- és operettszerepeivel ismertté vált művész életútját. A múzeum kiállítóterében láthatók lesznek bútorai, amelyeket özvegye ajándékozott szülőfalujának, Nagykónyinak, fellépőruhája, harmóniuma, sminkkészlete és a színészbarátok hozzá írt sorai is.

A kiállítás egy magát szegény sorból felküzdő ember pályáját mutatja be, akit ma leginkább az ismét népszerűvé váló, régi magyar filmekből ismer a közönség - mondta a kiállítás rendezője.

A látogatók hallhatják a kántortanítóból operaénekessé vált Sárdy hangját is: a felvételeken többek közt Kálmán Imre Bajadér című operettjének, Kacsóh Pongrác daljátékának egy-egy részlete és egy Schubert-dal szólal meg a művész előadásában. A kiállítás megnyitóján a szekszárdi Magyarnóta-kedvelők Baráti Körének tagjai énekelnek.

Sárdy János 1938-tól 1958-ig volt az Operaház tagja, majd a Fővárosi Operettszínház társulatában kora legnépszerűbb operettszínésze lett, miközben több filmben - a Mágnás Miskában, a Kalotaszegi Madonnában, a Leányvásárban - is emlékezeteset alakított; 1963-ban Érdemes művész kitüntetést kapott.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

A Present Eye Looking to the Past című kiállításról
art&design

Mátrai Erik AIR című kiállításáról
art&design

Gondolatok Metzing Eszter The skin sees when the eyes touch című kiállításáról, Inda Galéria / Budapest
art&design

Kiállításkritika A kétely felfüggesztéséről

Más művészeti ágakról

Platon Karataev: Napkötöző
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés